Kostic trekt nu de kar bij ontmantelde succesformatie van Frankfurt

Reacties

Na het vertrek van zijn Balkan-brothers zijn de ogen bij Eintracht Frankfurt nog meer gericht op Filip Kostic. De voormalig speler van FC Groningen is omgeturnd van aanvaller tot wingback en die metamorfose bevalt hem goed. Zondag gaat hij in de Bundesliga op bezoek bij koploper Borussia Mönchengladbach.

Kostic trekt nu de kar bij ontmantelde succesformatie van Frankfurt
© Pro Shots

Het duurde afgelopen vrijdag een half uur voor Peter Bosz Mitchell Weiser uit zijn lijden verloste tijdens de 3-0 nederlaag tegen Eintracht Frankfurt. De 25-jarige Duitser had in een tijdsbestek van dertig minuten alle hoeken van het veld gezien in duels met zijn directe tegenstander Kostic, die hem keer op keer het nakijken gaf. Bosz zag lijdzaam toe hoe zijn elftal al na een kwartier spelen op een 2-0 achterstand stond en dus greep de Nederlandse oefenmeester in. Karim Bellarabi verving Weiser, maar Leverkusen kreeg maar geen grip op de onvermoeibare Kostic. De Serviër besloot zijn uitstekende optreden met een assist in de tachtigste minuut op Bas Dost, die de eindstand op 3-0 bepaalde.

Frankfurt-trainer Adi Hütter was na afloop van de wedstrijd lovend over zijn pupil. 'Hij weet het keer op keer op te brengen om maar op te stomen langs de zijlijn', aldus de Frankfurt-trainer na afloop. 'Echt bijzonder knap om te zien.' Hütter zag hoe Kostic speelde met tegenstander Weiser en vrijwel alle één tegen één-duels in zijn voordeel besliste. 'Filip speelde Weiser van het kastje naar de muur.' Bosz was minder te spreken over het optreden van zijn ploeg, maar nam het op voor Weiser. 'Het is dat ik maar drie keer mocht wisselen, maar op basis van de eerste helft had ik het hele elftal er wel uit kunnen halen.'

Mede dankzij de zege op Leverkusen staat Frankfurt er na acht speelrondes prima voor op de ranglijst. Frankfurt bezet de achtste plaats, maar heeft slechts twee punten minder dan Borussia Mönchengladbach, koploper en tegenstander van komende zondag. Na de Europese succestournee van vorig seizoen volgde afgelopen zomer de onvermijdelijke ontmanteling van het elftal van Hütter. De gouden aanvalsdriehoek vertrok: Luka Jovic ging voor zestig miljoen euro naar Real Madrid, terwijl Sébastien Haller zijn doelpunten dit seizoen voor West Ham United maakt. Schaduwspits Ante Rebic voetbalt tegenwoordig in de Serie A bij AC Milan.

Filip Kostic, sprintend over de linkerflank.
Filip Kostic, sprintend over de linkerflank.

Frankfurt leverde met het vertrek van het drietal liefst 57 treffers in, een gemis dat de club probeerde te compenseren met transfers van onder anderen Dost die gehaald werd van Sporting Portugal. Daarnaast trok de club zes miljoen euro uit voor het vastleggen van Kostic, die in het zo succesvol verlopen seizoen 2018/19 al werd gehuurd van HSV. De transfer was een gevolg van de positieve ontwikkeling die Kostic doormaakte onder leiding van trainer Hütter, die de voormalig speler van FC Groningen omturnde van vleugelspits tot hypermoderne wingback die de hele flank bestrijkt. In eerste instantie verraste Hütter de buitenwereld met Kostic' transformatie, maar een jaar na dato wil Kostic niet meer anders.

'Nu is het mijn favoriete positie', vertelt Kostic tegen Frankfurter RundSchau. 'In het begin was men best sceptisch. Iedereen zei toen: het is een aanvaller, hij kan niet verdedigen. Maar met de hulp van de trainer en het team dat in me geloofde heb ik de criticasters denk ik aardig weten te overtuigen. Het hielp wel dat het de eerste wedstrijden meteen goed ging, daardoor kreeg ik zelfvertrouwen.' Vorig seizoen kon Kostic indrukwekkende cijfers overleggen: in 46 officiële wedstrijden kwam hij tot tien doelpunten en dertien assists. Dit seizoen staat de teller vooralsnog op drie assists.

Kostic moet het dit seizoen stellen met nieuwe aanvalspartners. De Serviër zag Rebic en Jovic vertrekken, twee teamgenoten met wie hij zowel binnen als buiten de lijnen een bijzondere band onderhield. Het vertrek van zijn Balkan-brothers viel hem zwaar, zo gaf Kostic toe. 'Want we trokken ook op privégebied veel met elkaar op en waren erg close met elkaar. Datzelfde geldt voor onze families. Natuurlijk mis ik Ante en Luka af en toe, maar spelers komen en gaan, dat is nou eenmaal de voetballerij. Iedere professional weet dat.'

De 26-jarige linkspoot moet het dit seizoen stellen met Dost en André Silva, de spits die overkwam van AC Milan. Kostic vormde het afgelopen seizoen een goede tandem met het spitsenkoppel Haller – Jovic en erkent de samenwerking met de twee nieuwkomers nog tijd nodig heeft. 'In principe mag ik de hele linkerflank bespelen', vertelt Kostic. 'Maar als ik goed wil samenspelen met Bas en André moet ik constant in de gaten houden waar zij vrijlopen.' Over Dost is Kostic lovend. 'Ideaal om zo’n type in de spits te hebben. Ik ben iemand die graag voorzetten geeft en Bas weet zich daar gelukkig vaak wel raad mee.'

Frankfurt is al Kostic' derde club in Duitsland. In 2014 vertrok hij van FC Groningen naar VfB Stuttgart, waar hij uiteindelijk degradeerde. Vervolgens vertrok hij naar Hamburg om voor HSV te gaan spelen, maar ook daar sloeg het degradatielot toe. Daarna werd hij op huurbasis overgenomen door Frankfurt en afgelopen zomer maakte hij dus definitief de overstap. Hij voelt zich thuis bij Eintracht. 'Frankfurt is ook een geweldige stad. Mijn gezin voelt zich er erg thuis.' Het is de vraag of hij in staat is een vergelijkbare stap te maken als zijn voetbalvrienden Jovic en Rebic. Afgelopen zomer scheen Internazionale een bod van liefst veertig miljoen euro te hebben uitgebracht op de oud FC Groningen-speler, maar tot een akkoord kwam het toen niet. 'Als clubs me willen, moeten ze zich melden bij mijn zaakwaarnemer. Ik richt me gewoon op het spelletje en wil proberen het nog beter te doen dan afgelopen seizoen.'

Zondag krijgt Kostic daar opnieuw de kans voor, als hij met zijn ploeg op bezoek gaat bij Borussia Mönchengladbach, de verrassende koploper van de Bundesliga.

De wedstrijden in de negende speelronde van de Bundesliga:


Bundesliga-topper Weghorst creëert drie keer meer kansen dan Lewandowski
Bekijk hier al onze video's
Meer Eintracht Frankfurt
Meer over Eintracht Frankfurt
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.