Liverpool voorkomt met bijzondere goals blamage, Ziyech de held van Chelsea

Liverpool heeft zaterdag geen fout gemaakt in de thuiswedstrijd tegen Norwich City. De ploeg van Jürgen Klopp kwam in eigen huis nog wel op een verrassende achterstand, maar stelde ruim op tijd orde op zaken. Wereldkampioen Chelsea moest diep gaan voor de zege op Crystal Palace: Hakim Ziyech werd vlak voor tijd de matchwinner.

Liverpool
Liverpool
3 - 1
Norwich City

Liverpool won midweeks in de Champions League met 0-2 van Internazionale en voor het duel van zaterdag wijzigde Klopp zijn elftal op liefst zeven posities. Virgil van Dijk was er wel gewoon weer bij en hij scoorde in de eerste helft, maar het doelpunt van de Nederlander werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Liverpool kreeg verder nog grote kansen voor onder meer Konstantinos Tsimikas en Mohamed Salah, maar ook zij slaagden er niet in om de score te openen.

Nog altijd zonder de geblesseerde Tim Krul liet Norwich City zelf ook zijn tanden zien. Teemu Pukki kreeg een enorme kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar schoof de bal net naast. Kort in de tweede helft konden de bezoekers wél juichen. Milot Rashica (ex-Vitesse) kwam vanaf de linkerkant naar binnen en beproefde zijn geluk. Omdat het schot onderweg werd aangeraakt door Liverpool-verdediger Joël Matip, was doelman Alisson Becker kansloos.

Liverpool raakte niet in paniek en wist de rollen in een tijdsbestek van ruim twee minuten volledig om te draaien. Beide doelpunten zijn het terugkijken waard: in de 64ste minuut zorgde Mané eerst op geweldige wijze voor de gelijkmaker, door na een kopbal van Tsimikas te scoren met een omhaal. Niet lang daarna scoorde Salah op aangeven van Alisson de 2-1. Alisson vond zijn ploeggenoot met een machtige uittrap en Salah bleef oog in oog met Norwich-keeper Angus Gunn uitermate koel.

Negen minuten voor tijd viel de beslissing. Jordan Henderson vond winteraankoop Luis Diáz, die Gunn passeerde met een wippertje en zo zijn eerste goal in het shirt van Liverpool maakte. Diáz schreef direct na de mislukte aftrap van Norwich ook nog bijna een assist op zijn naam, maar omdat Mané nu net naast schoot, bleef het bij 3-1. Voor Liverpool betekent dit de achtste zege op rij (alle competities).

Crystal Palace
0 - 1
Chelsea
Chelsea

Chelsea werd in de laatste wedstrijd die het speelde wereldkampioen, door vorige week zaterdag Palmeiras te verslaan. Ziyech kwam in deze finale als invaller in actie; tegen Crystal Palace had de voormalig Ajacied weer een basisplaats. In de tiende minuut vond Ziyech Christian Pulisic, die verzuimde om de score te openen. Later in de eerste helft hadden ook Antonio Rüdiger en N'Golo Kanté geen geluk bij het afwerken. Namens Palace gold dat voor sterspeler Wilfried Zaha.

Romelu Lukaku liep er in de eerste vijftenveertig minuten maar verloren bij. De Chelsea-spits noteerde voor rust maar twee balcontacten (!), waarvan de eerste de aftrap was waarmee de wedstrijd op gang werd geholpen.

Voor de tweede helft hoopte Thomas Tuchel ongetwijfeld dat Lukaku vaker in het spel betrokken zou worden, maar dat leek lange tijd niet te gebeuren. Een kwartier voor tijd leek hij desondanks een hoofdrol te krijgen, toen zijn schot werd gekeerd door Jack Butland (die voor de tweede helft in de ploeg was gekomen voor de geblesseerd geraakte Vicente Guaita) en Ziyech scoorde uit de rebound. De VAR had echter buitenspel geconstateerd en dus ging deze goal niet door.

De teleurstelling was enorm bij Ziyech, maar vlak voor tijd kreeg hij toch nog de hoofdrol waar hij op hoopte. Ziyech werd gevonden door Marcos Alonso en opende met een knappe volley de score: 0-1. Zo blijft Chelsea enigszins in het spoor van nummer twee Liverpool, dat zeven punten meer heeft. De voorsprong van Chelsea op nummer vier Manchester United bedraagt ook zeven punten, wat betekent dat de wereldkampioen een beetje in niemandsland zit.