Liverpool roept ongekende comeback van Salzburg halt toe

Liverpool heeft op wonderlijke wijze de eerste overwinning in de groepsfase van het Champions League-toernooi geboekt. De Engelsen gaven woensdag een riante voorsprong uit handen tegen Red Bull Salzburg, maar claimden toch nog de zege.

Liverpool
Liverpool
4 - 3
Red Bull Salzburg

Er was Liverpool veel aan gelegen om beter voor de dag te komen dan tijdens de eerste speelronde, toen de ploeg uit bij Napoli de eerste Champions League-bekerhouder werd die het nieuwe seizoen startte met een nederlaag (2-0). Het antwoord dat woensdag volgde klonk aanvankelijk luid en duidelijk. Voor rust toonde Livepool zich nagenoeg oppermachtig en scoorde het driemaal.

Manager Jürgen Klopp koos het zekere voor het onzekere en stelde zijn sterkst denkbare elf op. Dat leidde er mede toe dat het al binnen tien minuten 1-0 stond dankzij Sadio Mané. De aanvaller kreeg de bal van Andy Robertson, ging zijn directe bewaker voorbij en combineerde uitstekend met Roberto Firmino, om het daarna rustig af te ronden.

Red Bull Salzburg, met voormalig Ajacieden Rasmus Kristensen en Maximilian Wöber in de basis, had in eerste instantie weinig in te brengen op Anfield. De Oostenrijkers waren halverwege de eerste helft niet meer dan getuigen van een wonderschone treffer, waarbij Robertson aan de basis stond én zich tot afmaker kroonde.

De vleugelverdediger stoomde op door het midden, gaf de bal af en spurtte zelf door. Jordan Henderson ging eerst de combinatie aan met Mohamed Salah en bediende daarna Trent Alexander-Arnold, uit wiens voorzet Robertson het van dichtbij mocht afmaken.

Vreugde bij Andy Robertson en Virgil van Dijk na de 2-0 van Liverpool.

Na die treffer nam Liverpool nog steeds geen gas terug. Tien minuten voor rust vergrootten The Reds de feestvreugde: doelman Cican Stankovic keerde een kopbal van Firmino, maar zag lijdzaam toe hoe Salah meteen de rebound benutte. Als een donderslag bij heldere hemel deed Salzburg meteen daarna op fraaie wijze iets terug. Hee-chan Hwang kapte na goed samenspel Virgil van Dijk uit en schoot de bal onhoudbaar langs Adrián (3-1).

Ommekeer in tweede helft
Wie dacht dat de wedstrijd op slot zat na die enerverende eerste helft, kwam bedrogen uit. Georginio Wijnaldum schoot na uitstekend voorwerk van Mané naast en meteen daarna sloeg Salzburg toe. Na een overtreding van Joe Gomez namen de Oostenrijkers razendsnel de vrije trap, waarna Hwang vanaf de flank een afgemeten voorzet gaf op Takumi Minamino. Die plukte de bal ineens uit de lucht en joeg 'm binnen in de hoek (3-2).

Takumi Minamino zorgt tien minuten na rust voor de aansluitingstreffer (3-2).

Salzburg gaf de comeback nog meer cachet door vier minuten na de aansluitingstreffer gelijk te maken. De organisatie van Liverpool was achterin weg en koud ingevallen tikte Erling Braut Haland bij de tweede paal binnen op aangeven van Minamino (3-3).

Verbaasd, maar niet verslagen wist Liverpool de rug te rechten. De bevrijding volgde na de aftocht van Wijnaldum en Henderson, die hun plaatsen afstonden aan Divock Origi en James Milner. Red Bull Salzburg kreeg de bal niet opgeruimd na een Britse aanval, waarna Fabinho inzette op Firmino. De Braziliaan kopte door naar Salah, die kalm bleef en zijn team weer in leidende positie bracht. Ditmaal hield Liverpool wel stand: een slotoffensief van de bezoekers bracht geen soelaas.

Eerder op de avond speelden groepsgenoten Racing Genk en Napoli al doelpuntloos gelijk in België.