Liverpool moet heel diep gaan voor WK-titel

Reacties

Liverpool heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis het WK voor clubs gewonnen. Na een mislukte poging in 2005 was het veertien jaar later wel raak, pas in de verlenging werd afgerekend met Flamengo. Zo zorgde het toernooi in Qatar voor nog wat extra belasting op de al zo drukbezette spelers van Liverpool.

Liverpool moet heel diep gaan voor WK-titel
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
nv
1 - 0
Flamengo
Flamengo

De wedstrijden op het WK voor clubteams kwamen voor Liverpool absoluut niet gelegen. De club heeft een loodzwaar programma achter de rug én voor de boeg, met duels in de Engelse competitie, Champions League en League Cup-toernooi. Op 17 december was Aston Villa de tegenstander in laatstgenoemde toernooi, een dag later trad Liverpool in de halve finale van het WK voor clubs aan tegen CF Monterrey. Manager Jürgen Klopp kon niet anders dan zijn selectie opsplitsen: de jonkies bleven achter in Engeland en gingen hard onderuit tegen Aston Villa (5-0), de grote namen moesten het in Qatar zien op te lossen. Meevaller voor Liverpool was de terugkeer van Virgil van Dijk, die in de vorige wedstrijd nog ontbrak omdat hij ziek was. Georginio Wijnaldum, Sepp van den Berg en Ki-Jana Hoever, de overige Liverpool-Nederlanders, bleven de hele finale op de bank.

Net als tegen Monterrey – pas laat in de wedstrijd maakte Roberto Firmino de winnende – ging het niet makkelijk voor Liverpool. In de finale was Flamengo de tegenstander, de Brazilianen werkten twee weken geleden al de laatste wedstrijd in de competitie af. Het was voor de tweede keer dat de clubs tegenover elkaar stonden, in 1981 had Flamengo nog voor een stunt gezorgd door Liverpool met 3-0 te verslaan in de finale om de Intercontinental Cup.

De winnaar van de Champions League kon de beste kansen overleggen tegen de winnaar van de Copa Libertadores. Vooral Trent Alexander-Arnold (voorlangs), Firmino (paal) en Mohamed Salah (naast) waren dichtbij, aan de andere kant was het uiteraard Gabriel Barbosa die gevaarlijk werd. De spits die de Copa Libertadores-finale besliste, zag Alisson Becker redding brengen na zijn schot.

© Pro Shots

VAR in extra tijd
Het werd weer een slopende exercitie voor de spelers van Liverpool, maar in de extra tijd leek het opnieuw goed te komen voor de Engelsen. De Qatarese scheidsrechter Abdulrahman Al-Jassim wees naar de stip, nadat Rafinha Sadio Mané af probeerde te stoppen met een sliding. Pas na het bekijken van tientallen herhalingen aan de zijlijn concludeerde de arbiter dat er überhaupt geen contact was tussen Rafinha en Mané, waardoor de penalty toch niet werd gegeven.

Met die mentale dreun ging Liverpool de verlenging in, maar nog geen tien minuten later werd de ban gebroken. Opnieuw werd Mané diep gestuurd, ditmaal kapte hij zichzelf vrij om vervolgens Firmino de bal te gunnen. De Braziliaan deed na een kapbeweging zijn landgenoten erg veel pijn door de 1-0 binnen te schieten. Twee minuten later had Van Dijk de finale kunnen beslissen, maar zijn schot van dichtbij werd gepareerd door de ijzersterk keepende Diego Alves. De ex-goalie van Valencia hield het op 1-0, wat het ook bleef na een doelpuntloze tweede helft van de verlenging.

De winst van het WK zal dubbele gevoelens opleveren bij Klopp. Liverpool neemt opnieuw een prijs mee naar huis, maar zijn spelers hebben twee zware wedstrijden extra in de benen. Tijd voor rust is er nauwelijks, na de terugkeer in Engeland wacht op Boxing Day een wedstrijd tegen de nummer twee van de Premier League: Leicester City.

Eerder op de avond verzekerde Monterrey zich van het brons op het WK.

Alle wedstrijden van Liverpool in december


Wo 4 dec. 2019

Za 7 dec. 2019

Di 10 dec. 2019

Za 14 dec. 2019

Di 17 dec. 2019

Wo 18 dec. 2019

Za 21 dec. 2019

Do 26 dec. 2019

Zo 29 dec. 2019

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.