Liverpool komt in spektakelstuk met de schrik vrij tegen nieuwkomer Leeds

Reacties

Liverpool is in een waanzinnig voetbalgevecht ontsnapt aan puntenverlies tegen promovendus Leeds United. In een wedstrijd met zeven goedgekeurde doelpunten maakte Mohamed Salah een hattrick en was er ook een hoofdrol voor Virgil van Dijk. De Nederlander scoorde, ging in de fout bij een van de tegengoals én zag nog een doelpunt afgekeurd worden.

Liverpool komt in spektakelstuk met de schrik vrij tegen nieuwkomer Leeds
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
4 - 3
Leeds United
Leeds United

Van Dijk had zoals gebruikelijk een basisplaats bij Liverpool, dat in het afgelopen seizoen na dertig jaar wachten eindelijk weer eens kampioen van Engeland werd. Ook Leeds werd kampioen, maar dan van het tweede niveau, waardoor het na een afwezigheid van zestien jaar terugkeerde naar de Premier League. Pascal Struijk was in de laatste twee duels van het Championship-seizoen plotseling basisspeler bij Leeds en de jonge Nederlander mocht zaterdag ook op Anfield starten. Hij stond niet alleen tegenover Van Dijk, maar ook tegenover Georginio Wijnaldum. Ondanks de vele geruchten over een transfer naar Barcelona stond hij gewoon op het middenveld bij Liverpool.

Pascal Struijk van Leeds United in duel met Liverpools Roberto Firmino.
© Pro Shots
Pascal Struijk van Leeds United in duel met Liverpools Roberto Firmino.

Al in de derde minuut kwam de score in beweging. Salah ramde de bal op de hand van Leeds-verdediger Robin Koch, waarna Liverpool een penalty kreeg en Salah dit buitenkansje zelf verzilverde. Leeds moest daardoor al snel in de achtervolging en een treffer van Hélder Costa werd nog afgekeurd vanwege buitenspel, voordat Jack Harrison op schitterende wijze voor de gelijkmaker zorgde. De huurling van Manchester City werd weggestuurd door Kalvin Phillips, speelde Trent Alexander-Arnold en Joe Gomez uit en schoot in de korte hoek raak.

Het duurde niet lang voordat Liverpool zijn voorsprong herstelde. De fraaie lob van Sadio Mané kon vanwege buitenspel voor Salah niet gevierd worden, maar met de rake kopbal van Van Dijk uit een hoekschop was niets mis. Voor de Nederlander betekende het al zijn tiende Premier League-goal in het shirt van Liverpool. Zo was Van Dijk even de held, maar niet veel later veranderde hij in de schlemiel. Van Dijk wilde een lange bal van Jack Harrison wegtikken, maar gaf de bal zomaar aan Patrick Bamford, die deze fout afstrafte: 2-2.

Patrick Bamford straft het gestuntel van Virgil van Dijk af.
© Pro Shots
Patrick Bamford straft het gestuntel van Virgil van Dijk af.

Met vier doelpunten in het eerste halfuur was het al een eerste helft om niet snel te vergeten, maar het werd nog gekker. Struijk kopte een voorzet van Andrew Robertson voor de voeten van Salah en de Egyptenaar haalde verwoestend uit: 3-2. Leeds-keeper Illan Meslier greep hierna nog in bij een inzet van Mané, waarna beide ploegen even de tijd kregen om vijftien minuten uit te blazen. Direct na de pauze kreeg Wijnaldum een grote kans op zijn eerste Premier League-treffer van het seizoen. Zijn schot van dichtbij was niet ver genoeg de hoek in en Meslier redde goed.

Wijnaldum en co kwamen met de schrik vrij toen Harrison de bal over doelman Alisson wipte en Alexander-Arnold in een poging om weg te werken in zijn eigen doel kopte. De vlag was echter al omhoog gegaan voor buitenspel van Harrison. Het bleek uitstel van executie te zijn voor Liverpool, want de 3-3 viel even hierna alsnog. Mateusz Klich, goed voor 86 wedstrijden in de Eredivisie namens PEC Zwolle en FC Twente, ramde op aangeven van Hélder Costa de zesde goal van deze avond binnen.

Vreugde bij Mateusz Klich na de 3-3.
© Pro Shots
Vreugde bij Mateusz Klich na de 3-3.

Daarmee was het nog altijd niet gedaan op Anfield. Phillips schoot met een heerlijke vrije trap maar net naast, voordat aan de overkant van het veld de vierde goal van de wedstrijd werd afgekeurd. Van Dijk kwam los bij een hoekschop en schoot van dichtbij binnen, maar zijn doelpunt werd geannuleerd vanwege een overtreding van ploeggenoot Curtis Jones. Liverpool bleef hierna jagen op een nieuwe voorsprong en kreeg kort voor tijd waar het naar op zoek was. Leeds-aanwinst Rodrigo haalde Fabinho neer, waarna de thuisploeg opnieuw een penalty kreeg. Salah maakte vanaf elf meter zijn hattrick compleet.

Leeds slaagde er niet nog eens in om terug te komen in de wedstrijd en droop daardoor met een 4-3 nederlaag, maar absoluut met opgeheven hoofd, af. Struijk deed als centrale verdediger van begin tot eind mee bij The Whites, die in de tweede speelronde bezoek krijgen van mede-promovendus Fulham. Liverpool speelt volgende week uit tegen Chelsea. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.