Liverpool en de League Cup-puzzel: ongekende opstopping dreigt

Reacties

Liverpool plaatste zich woensdag voor de kwartfinale van het toernooi om de League Cup, waarin het op bezoek gaat bij Aston Villa. Als het goed is, tenminste. Het succesje in het tweede bekertoernooi leidde op Anfield niet alleen tot blijdschap, maar ook tot honderden hoofdbrekens. Een ongekende opstopping van wedstrijden dreigt.

Liverpool en de League Cup-puzzel: ongekende opstopping dreigt
Liverpool
Liverpool
ns
5 - 5
Arsenal
Arsenal

Door in een bizarre wedstrijd (5-5, winst na strafschoppen) af te rekenen met Arsenal, plaatste Liverpool zich woensdag voor de kwartfinale van het toernooi om de League Cup. De loting daarvoor was een dag later, waarbij The Reds werden gekoppeld aan Aston Villa. Die kwartfinales staan gepland voor dinsdag 17 en woensdag 18 december. En daar beginnen de problemen.

Als Champions League-winnaar moet Liverpool namelijk deelnemen aan het WK voor clubteams, in Qatar. De ploeg van Klopp mag in de halve finale instromen, maar dat duel staat inmiddels al voor woensdag 18 december op het wedstrijdschema. Met andere woorden: Liverpool moet mogelijk twee wedstrijden spelen, in twee verschillende competities, op twee verschillende continenten, mogelijk op één en dezelfde dag.

Klopp liet zich na het duel met Arsenal al duidelijk uit over de problemen. 'De FIFA zegt dat we het WK moeten spelen, dus dat doen we. De Premier League zegt dat we in de Premier League moeten spelen, dus dat doen we, uiteraard. En dan is er nog deze League Cup. Als ze voor ons geen fatsoenlijke datum kunnen vinden - en dan bedoel ik dus niet eerste kerstdag om drie uur 's nachts - dan kunnen we die wedstrijd niet spelen. Onze tegenstanders zullen dan doorgaan, of Arsenal speelt die wedstrijd alsnog, ik weet het niet. Dit probleem was er al, maar is tot vandaag door iedereen over het hoofd gezien. Maar wij zullen niet het slachtoffer worden van dit probleem.'

De gesprekken tussen Liverpool en de competitie-organisatie, om een oplossing te vinden voor de heikele situatie, zijn inmiddels opgestart. Vanwege het WK werd eerder al de Premier League-wedstrijd tussen West Ham United en Liverpool verzet. Engelse media melden nu echter dat de competitieleiding niet van plan is om nóg meer te gaan schuiven in het programma. En dus wordt het flink puzzelen. In november zit Liverpool met zes wedstrijden en een interlandbreak al ramvol. Een andere datum in december lijkt eveneens uitgesloten: Liverpool speelt in die maand (op 4, 7, 10, 14, 18, 21, 26 en 29 december) al acht duels.

Dan is het dus alweer 2020, Liverpool moet op donderdag 2 januari het competitieduel met Sheffield United afwerken. Op zaterdag 4 en zondag 5 januari is het vervolgens tijd voor de derde ronde van het toernooi om de FA Cup, het belangrijkste bekertoernooi van Engeland. En in de week van maandag 6 januari staan vervolgens de heenwedstrijden in de halve finale van het toernooi om de League Cup op de rol (de returns zijn eind januari, de finale wordt op 1 maart gespeeld).

Lijnders
Kortom: het lijkt een mission impossible. Op dit moment wordt in Engeland geopperd dat de meest logische oplossing is dat Aston Villa - Liverpool (de kwartfinale) wordt gespeeld in die week van 6 januari. Dat scenario zou werken, tenzij de winnaar van dat tweeluik in de derde FA Cup-ronde een replay moet spelen. Is dat níét het geval, dan zou het schema genoeg ruimte moeten bieden om alle betrokken teams vóór 1 maart hun halve finales te laten afwerken, alleen wordt alles dan een beetje opgeschoven. Volgt u het nog?

In Engeland is er in ieder geval volop twijfel: kan dit überhaupt wel fatsoenlijk gepland worden? Daarom is ook een andere mogelijkheid besproken. De League Cup-kwartfinale zou dan gewoon op 18 december blijven staan, maar Liverpool zou dan (letterlijk) een B-team opstellen. The Reds moeten een 23-koppige selectie inschrijven voor het WK. Het is in dat geval een mogelijkheid dat het grootste deel van die groep (met de basisspelers en eerste reserves) samen met Klopp achterblijft in Qatar voor de halve WK-finale, waardoor Pepijn Lijnders op datzelfde moment de leiding zou hebben over 'het andere Liverpool 1', met daarin een groepje spelers dat ná de wedstrijd tegen Villa afreist naar Qatar voor de finale of troostfinale. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.