Anfield-debuut Van den Berg mondt uit in krankzinnig voetbalspektakel

Reacties

Sepp van den Berg zal zijn Liverpool-basisdebuut om meerdere redenen nooit meer vergeten. De piepjonge verdediger stond in de kraker tegen Arsenal op Anfield negentig minuten binnen de lijnen, was bij een aantal tegengoals (zijdelings) betrokken en beleefde op Anfield een magische avond vol wereldgoals, waarna zijn Liverpool zich na strafschoppen uiteindelijk plaatste voor de kwartfinale van het toernooi om de League Cup.

Anfield-debuut Van den Berg mondt uit in krankzinnig voetbalspektakel
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
ns
5 - 5
Arsenal
Arsenal

Zoals gewoonlijk gebruikten beide managers het League Cup-duel woensdagavond om de nodige basiskrachten rust te geven. Sterker nog: zowel Jürgen Klopp als Unai Emery koos ten opzichte voor het Premier League-weekend voor een compleet ander elftal. Dat hield in dat bij Liverpool spelers als Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Mohamed Salah, Roberto Firmino en Sadio Mané ontbraken, terwijl Arsenal aantrad zonder David Luíz, Dani Ceballos, Pierre-Emerick Aubameyang, Alexandre Lacazette en Nicolas Pépé.

De neutrale toeschouwer zal hebben gebaald van het ontbreken van al die sterren, maar Van den Berg zal er maling aan hebben gehad. De pas zeventienjarige verdediger maakte deze zomer de droomoverstap van PEC Zwolle naar Anfield, maakte tijdens de vorige League Cup-ronde zijn debuut door één minuutje in te vallen, maar mocht in de kraker op Anfield zijn basisdebuut maken. Dat werd geen onverdeeld succes, al kenden The Reds nog wel een droomstart, toen Shkodran Mustafi een voorzet van Alex Oxlade-Chamberlain al na vijf minuten in zijn eigen doel werkte.

Betrokken
Tussen de 19de en 36ste minuut verdween die voorsprong echter rap. Eerst schoot Lucas Torreira (weliswaar in buitenspelpositie) in de rebound de gelijkmaker binnen. Bij zowel de 1-2 als de 1-3 was Van den Berg vervolgens in meer of mindere mate betrokken. Eerst greep hij maar half in en tikte hij de bal tegen zijn eigen keeper Caoimhin Kelleher aan, waarna Gabriel Martinelli kon scoren. Niet veel later besloot Van den Berg uit te stappen om een lage voorzet te onderscheppen, maar daar slaagde hij niet in: Martinelli stond achter hem klaar om zijn handtekening ook onder de derde Arsenal-goal te zetten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die voorsprong was een fraaie opsteker voor Arsenal, waar het de laatste tijd behoorlijk rommelt. De afgelopen dagen was er bij de nummer vijf van de Premier League bijvoorbeeld nog grote onrust rondom Granit Xhaka. De aanvoerder maakte zich zondag onmogelijk met een boze reactie naar de supporters, die hem uitjouwden toen hij van het veld werd gehaald in de competitiewedstrijd tegen Crystal Palace. Xhaka was er woensdag niet bij, op een avond die voetballiefhebbers zich nog lang zullen herinneren.

Want nadat James Milner vanaf de penaltystip op slag van rust nog voor de 2-3 had gezorgd, ging het spektakel na de pauze onverminderd verder. Diezelfde Milner was kort na de hervatting was namelijk ook verantwoordelijk voor de vierde tegengoal van zijn Liverpool. Hij speelde de bal veel te kort terug op Kelleher en zag hoe Ainsley Maitland Niles de bal voorbij de Ierse goalie tikte. Die bal leek daarop over de achterlijn te rollen, maar Mesut Özil hield de bal met een schitterend hakje binnen waardoor Maitland-Niles alsnog kon scoren. Van den Berg kon op de doellijn geen redding meer brengen.

Voetbalfeest
Dat leek de genadeklap, maar tijdens een werkelijk zinnenprikkelende wedstrijd knokte Liverpool zich via twee prachtgoals terug. Eerst joeg Oxlade-Chamberlain de 3-4 in de bovenhoek, voordat Divock Origi fraai wegdraaide bij zijn tegenstander en de gelijkmaker binnenschoot. Wie dacht dat het spektakel daarmee wel voorbij was, kwam bedrogen uit. Op de magische avond op Anfield besloot Arsenal-middenvelder Joe Willock het in de zeventigste minuut ook maar eens van grote afstand te proberen, zijn poging vloog onhoudbaar in de kruising.

Net toen de Liverpool-fans op Anfield zich leek te hebben verzoend met een uitschakeling, omdat ze toch een weergaloze avond hadden beleefd, werd het (hoe kan het ook anders: op grandioze wijze) 5-5. In de blessuretijd gaf jongeling Neco Williams de bal vanaf rechts voor, Origi vervolmaakte het voetbalfeest met een halve omhaal. Een strafschoppenserie moest uiteindelijk de beslissing brengen, daarin was Liverpool nipt de betere: een redding van Kelleher op een pingel van Dani Ceballos was genoeg voor de zege.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.