Liverpool blaft, maar bijt niet tegen Real Madrid: géén Wonder van Anfield

Real Madrid heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finale van de Champions League, door op bezoek bij Liverpool de goede uitgangspositie uit het heenduel te verzilveren. Een nieuw Wonder van Anfield bleef uit, hoewel de thuisploeg meer dan genoeg kansen had om de Spanjaarden flink te laten zweten.

Liverpool
Liverpool
0 - 0
Real Madrid
Real Madrid

The Reds verloren de heenwedstrijd vorige week met 3-1, waardoor er woensdagavond een huzarenstukje nodig was. De hoopvolle gedachten gingen in en rondom Liverpool dan ook terug naar de halve finale van 2018/19, toen de Engelsen bij Barcelona met 3-0 verloren, maar het in de return thuis op grandioze wijze alsnog redden. Het werd op die magische avond 4-0, mede dankzij twee goals van Georginio Wijnaldum.

Diezelfde eindstand stond overigens ook op het scorebord in 2008/09, toen Liverpool en Real Madrid elkaar op Anfield troffen in de return van de achtste finale van de CL. Kortom: de thuisploeg had genoeg redenen om hoopvol te zijn, iets wat voorafgaand aan de wedstrijd ook zeker het geval was bij manager Jürgen Klopp. Zijn ploeg kende ook bijna een droomstart: na nog geen twee minuten legde Sadio Mané de bal klaar voor de vrijstaande Mo Salah, maar hij stuitte op Real Madrid-keeper Thibaut Courtois.

Gehavende defensie
Het bleek de opmaat voor een duel met flink wat kansen voor Liverpool. Niet veel later moest Courtois bijvoorbeeld optreden bij een knal van James Milner. Daarna had de gehavende Real-defensie (Dani Carvajal, Sergio Ramos en Raphaël Varane ontbraken, iets waar sportkrant Marca met een fraaie cover al naar verwees) het een tijdje wat rustiger. Sterker nog: het werd in de twintigste minuut bijna 0-1, maar Karim Benzema raakte de paal met een van richting veranderd schot.

Georginio Wijnaldum schiet, maar Real Madrid-keeper Thibaut Courtois ziet de bal over gaan.

In het restant van de eerste helft pakten de betrokken Nederlanders de spotlights op Anfield. Voor een spijkerharde tackle van Casemiro op Milner trok arbiter Björn Kuipers namelijk slechts geel en videoscheidsrechter Pol van Boekel zag geen reden om die straf te verzwaren, tot woede van het Engelse kamp. Kort voor de pauze kreeg basisklant Wijnaldum vervolgens nog een grote kans op de openingstreffer, maar hij ramde de bal hoog over.

Waar de hoofdrollen in die situaties dus voor Nederlanders waren, was het na rust de beurt aan de Brazilianen. Binnen een minuut na de hervatting schoot Roberto Firmino uit de draai, maar wederom was Courtois alert. De Liverpool-aanvaller kreeg direct daarna nog een goede kopkans, aan de overkant greep zijn landgenoot Alisson Becker goed in toen Vinícius Júnior (ook al een Braziliaan) doorbrak. Veel verder kwam Real Madrid eigenlijk niet, maar dat was gezien de voorsprong uit het heenduel ook niet nodig.

Real treft Chelsea
De ploeg van trainer Zinedine Zidane hield namelijk stand, ondanks nog een paar kansen voor Liverpool. Salah en wederom Firmino zagen hun schoten echter geblokt worden, voordat invaller Diogo Jota de bal in het zijnet schoot. Langzaam maar zeker verdween het geloof bij de thuisploeg, 0-0 bleek uiteindelijk ook de eindstand. En dus heeft de CL-winnaar van 2018 zich geplaatst voor de halve finale van dit jaar, ten koste van de CL-kampioen van 2019.

Real Madrid neemt het in die halve eindstrijd nu op tegen Chelsea, dat dinsdagavond FC Porto uitschakelde. Liverpool is nu overigens twee keer op rij uitgeschakeld door een club uit de hoofdstad van Spanje: vorig seizoen was Atlético Madrid te sterk in de achtste finale.