Lewandowski: 'Spectaculaire finale te danken aan het WK in de winter'

Reacties

De spectaculaire finale van het WK is te danken aan de timing van het toernooi, denkt Robert Lewandowski. De spits van Polen en Barcelona zag dat de spelers van Frankrijk in staat waren om zich op te richten in de slotfase van de reguliere speeltijd. Lewandowski betwijfelt of dat in de zomer ook mogelijk geweest zou zijn.

Lewandowski: 'Spectaculaire finale te danken aan het WK in de winter'
© Pro Shots

Argentinië had lange tijd niets te duchten van Frankrijk, maar gaf in de slotfase toch een 2-0 voorsprong uit handen. Na het 2-2 gelijkspel kwam er een verlenging aan te pas, waarin het tempo ook hoog lag en beide ploegen eenmaal scoorden. 'Het was een van de beste finales in de geschiedenis. Ik denk dat het waarschijnlijk komt doordat de finale midden in het seizoen plaatsvond', zegt Lewandowski tegen Sky Sports.

'Voorafgaand aan het WK dacht iedereen, en ik ook, dat het ingewikkeld zou zijn om een WK in de winter te houden. Maar ik denk dat je in de finale hebt gezien wat de voordelen zijn', aldus de Pool, die met zijn ploeg in de achtste finale werd uitgeschakeld door Frankrijk. 'Normaal is de finale in juni of juli. Na 70 of 75 minuten zakt het tempo dan in. Maar nu waren alle spelers in staat om met hoge intensiteit en op de toppen van hun kunnen te spelen. Ze waren wel wat vermoeid door de wedstrijd, maar niet door het seizoen. Dat was het grote verschil.'

Eerder deze maand zei ook Jurriën Timber de voordelen te zien van een winters WK. 'Voetbaltechnisch gezien was het heerlijk om in deze periode te spelen', gaf de verdediger van Oranje aan. 'Afgezien van de perfecte weersomstandigheden kwamen we hier in topconditie, omdat we niet zo moe waren als je normaal bent na een seizoen. Je kon merken dat de wedstrijden allemaal op een hoog tempo en met veel intensiteit werden gespeeld. De beste spelers presteerden goed, omdat ze in goede vorm verkeerden. Als de kans komt, zie ik dit graag nog een keer gebeuren.'

Behalve de timing van het toernooi heeft de beperkte reistijd mogelijk ook bijgedragen aan de fitheid van de spelers. Omdat Qatar een klein land is en alle wedstrijden bij wijze van spreken op een steenworp afstand van elkaar werden gespeeld, konden de ploegen in dezelfde hotels blijven en op dezelfde sportcomplexen blijven trainen.  De twee stadions die het verst van elkaar verwijderd zijn, liggen een kleine 75 kilometer van elkaar vandaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.