Leverkusen dendert met hulp van Van den Berg door, Union weer onderuit

Bayer Leverkusen handhaaft zich door een ruime zege op FSV Mainz 05 in de top van de Bundesliga. Die Werkself meldt zich mede door een eigen doelpunt van Sepp van den Berg aan kop in de hoogste Duitse afdeling. 1. FC Union Berlin blijft kwakkelen en verloor bij 1. FC Heidenheum.

FSV Mainz 05
0 - 3
Bayer Leverkusen

Leverkusen, dat ijzersterk is begonnen aan het seizoen, leek vooraf een eenvoudige middag tegemoet te gaan op bezoek bij Mainz, de hekkensluiter in de Bundesliga. Na een kwartier werd de formatie van de geprezen trainer Xabi Alonso in het zadel geholpen door Mainz-verdediger Van den Berg. De huurling van Liverpool werkte de bal na een voorzet van Jeremie Frimpong ongelukkig in eigen doel.

De voorsprong voor Leverkusen was echter de tegen de verhoudingen in. Mainz, met Anwar El Ghazi op de bank, domineerde voor rust. In de tweede helft gooide Leverkusen het duel op slot met twee goals in een tijdsbestek van zes minuten. Alejandro Grimaldo (vrije trap) en Jonas Hofmann (schot in de zestien) vonden het net voor de gasten. Bij Mainz kwam El Ghazi nog als invaller in het veld, maar hij kon niet het verschil maken. Leverkusen kan vanavond kijken hoe concurrenten Bayern München en RB Leipzig een rechtstreeks duel aangaan.

1. FC Köln
1. FC Köln
0 - 2
VfB Stuttgart

VfB Stuttgart wilde met topscorer Serhou Guirassy de goede vorm in de Bundesliga een vervolg geven in het uitduel met 1. FC Köln. Guirassy was al na zeven minuten dicht bij een treffer, maar raakte de lat met zijn kopbal. Na ruim een uur bleek de aanvaller uit Guinee een bliksemafleider voor invaller Deniz Undav, die met een schot in de korte hoek zijn eerste Bundesliga-doelpunt maakte. Undav maakte kort voor tijd ook zijn tweede goal van de wedstrijd. Dankzij de treffers van de huurling van Brighton & Hove Albion is Stuttgart de nieuwe nummer twee in Duitsland. Die Schwaben speelden vorig seizoen nog play-offs om lijfsbehoud.

Heidenheim
Heidenheim
1 - 0
Union Berlin

Union Berlin hoopte tegen promovendus Heidenheim het tij te keren na vier nederlagen op rij in officiële duels. Bij de gasten begonnen Danilho Doekhi en Sheraldo Becker in de basis, net als Robin Gosens. Na een uur kwam Union op achterstand in de Voith-Arena: met een geweldige vrije trap schoot Jan-Niklas Beste Heidenheim op voorsprong tegen de Duitse Champions League-deelnemer. Union creëerde kans op kans in Heidenheim in de jacht op de gelijkmaker, maar vond geen manier om keeper Kevin Müller te passeren. De club uit Berlijn is na de nieuwe nederlaag terug te vinden op een teleurstellende elfde plaats.

VfL Wolfsburg
2 - 0
Eintracht Frankfurt

In de strijd om de aansluiting naar de Duitse subtop stonden VfL Wolfsburg en Eintracht Frankfurt in de Volkswagen Arena tegenover elkaar. De thuisploeg kwam na een half uur aan de leiding via de Deense spits Jonas Wind, die in de rebound de 1-0 maakte. Frankfurt kreeg na een uur een volgende tegenvaller te verwerken: voormalig PSV'er Mario Götze kreeg zijn tweede gele kaart. Via Wind werd het kort voor tijd nog 2-0: de aanvaller schoot zijn penalty in twee instanties binnen. Wind staat inmiddels op zeven goals in de Bundesliga.

VfL Bochum
VfL Bochum
1 - 3
Borussia Mönchengladbach

VfL Bochum incasseerde een nieuwe harde dreun. Een week na de oorwassing tegen Bayern München verloor de ploeg van voormalig Vitesse-trainer Thomas Letsch thuis van Borussia Mönchengladbach. Het duel was al voor de pauze beslist door goals van Florian Neuhaus en Alassane Plea (twee). De Fransman Anthony Losilla redde na ruim een uur nog de eer voor Bochum. In de blessuretijd werd een tweede goal van Losilla na een ingreep van de VAR afgekeurd vanwege een overtreding. Voor Mönchengladbach was het pas de eerste zege van dit Bundesliga-seizoen.