Leipzig berooft Hoffenheim van ongeslagen status

RB Leipzig heeft zaterdagmiddag afgerekend met de ongeslagen status van 1899 Hoffenheim. Tegelijkertijd liet 1. FC Köln het net zes keer bollen en leden VfL Wolfsburg en Hamburger SV gevoelige nederlagen in de strijd tegen degradatie.

RB Leipzig – 1899 Hoffenheim 2-1
Leipzig begon vorige week uitstekend aan de tweede seizoenshelft met een 3-0 overwinning op Eintracht Frankfurt, maar had het tegen een van de andere seizoenrevelaties een stuk lastiger. Hoffenheim kwam in de achttiende minuut op voorsprong na een counter uit het boekje. Nadiem Amiri hoefde de bal alleen maar binnen te tikken na een combinatie met Andrej Kramaric.

Leipzig toonde echter aan waarom het dit seizoen in eigen huis pas twee punten liet liggen. De ploeg van trainer Ralph Hasenhüttl had het beste van het spel, creëerde kansen en kwam in de 38ste minuut verdiend op gelijke hoogte dankzij slim afronden van clubtopscorer Timo Werner (foto). De twintigjarige spits heeft nu al elf keer gescoord voor de superpromovendus.

Een rode kaart voor Sandro Wagner bezegelde indirect het lot van Hoffenheim, dat van de eerste zeventien competitieduels geen enkele verloor. Werner miste in de 68ste minuut nog een grote kans op de winnende, maar tien minuten later trof Marcel Sabiter wel doel op aangeven van Naby Keita. Leipzig blijft daardoor in het spoor van Bayern München en verstevigt de tweede plaats.

Darmstadt 98 – 1. FC Köln 1-6
1. FC Köln mocht zichzelf begin dit seizoen ook nog tot de verrassingen van de Bundesliga rekenen met de tweede plaats na zeven speelronden, maar zakte af door zes wedstrijden op rij niet te winnen. Op bezoek bij hekkensluiter Darmstadt 98 pakten Die Geißböcke de draad weer op door flink uit te halen.

Dankzij goals van Aytac Sulu, Yuya Osoko en Anthony Modeste was het duel binnen een tijdsbestek van tien minuten beslist, de tegentreffer van Sidney Sam na rust ten spijt. Osako, Milos Jojic en Artjoms Rudnevs maakten de nederlaag voor Darmstadt zelfs nog pijnlijker. Köln mag op de zevende plek blijven dromen van Europees voetbal.

1. FC Köln won eindelijk weer eens op bezoek bij Darmstadt 98 en deed dat in stijl.

VfL Wolfsburg – FC Augsburg 1-2
Met VfL Wolfsburg Europa in zit er voor Jeffrey Bruma en de op de bank begonnen Riechedly Bazoer voorlopig nog niet in. Mario Gómez kopte Die Wölfe al in de vierde minuut op voorsprong uit een vrije trap van winteraanwinst Yunus Malli, al stond de Duitse spits daarbij wel buitenspel. De gelijkmaker van FC Augsburg was eveneens curieus. Een te harde terugspeelbal van Luiz Gustavo belandde via het hoofd van Halil Altintop op de lat, waarna de Turkse spits binnenknikte: 1-1.

De vierde zege op rij boeken was Wolfsburg daardoor niet gegeven. Het Augsburg van de in de basis begonnen Jeffrey Gouweleeuw en de zieke Paul Verhaegh nam in de 69ste minuut de leiding toen Dominik Kohr van dichtbij raak schoot. De eerste punten na de winterstop zorgen ervoor dat de Zuid-Duitsers over Wolfsburg heen naar de twaalfde plaats klimmen. Daar kon ook Bazoer niets aan veranderen. De van Ajax overgekomen middenvelder mocht opnieuw niet debuteren.

FC Ingolstadt – Hamburger SV 3-1
Hamburger SV had het gat met Wolfsburg kunnen verkleinen tot drie punten door te winnen van concurrent FC Ingolstadt, maar in plaats daarvan ging de Bundesliga-Dino hard onderuit. De degradatiekraker was feitelijk al voor rust beslist dankzij een fraaie treffer van Pascal Gross en een vrije trap van Markus Süttner.

Nadat Martin Hansen (ex-ADO) vlak voor rust Bobby Wood van scoren had afgehouden, voltrok Almog Cohen vlak na rust het vonnis uit een penalty. Gotoku Sakai deed nog iets terug, maar de treffer van de Japanner kwam te laat om te voorkomen dat HSV afzakt naar de zeventiende plaats. Ingolstadt is nu zestiende met twee punten meer.