Leeuwinnen walsen Noord-Ierland weer plat en kunnen WK ruiken

Reacties

De Oranje Leeuwinnen zijn vrijdag weer een stapje dichter bij het WK gekomen door de zege op Noord-Ierland: 0-5. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versterkte daarmee de koppositie in Groep 3 van de WK-kwalificatiereeks.

Leeuwinnen walsen Noord-Ierland weer plat en kunnen WK ruiken

Zoals Wiegman al verwachtte zakte Noord-Ierland in om Nederland het spel te laten maken en vervolgens in de counter toe te slaan. In april was die tactiek nog weinig succesvol, toen de Leeuwinnen in Eindhoven bij rust al op 4-0 stonden en uiteindelijk met 7-0 wonnen. Nu hielden de Noord-Ieren het iets langer vol.

Nederland was volop in de aanval, maar na een half uur stond het nog 0-0. Via Lieke Martens, Shanice van de Sanden en Lineth Beerensteyn, die in de spits Vivianne Miedema verving, kwam Oranje nog weinig tot echt groot gevaar. Toch brak Beerensteyn na 35 minuten de ban. Met een knappe draaibeweging speelde ze zichzelf vrij en schoot ze de bal laag in de rechterhoek: 0-1. Aan de andere kant had Noord-Ierland overigens uit een van de spaarzame counters een strafschop moeten krijgen na een handsbal van Anouk Dekker, maar de bal ging niet op de stip.

In de tweede helft duurde het een stuk minder lang voordat de bal erin lag voor Nederland. Jackie Groenen lanceerde Van de Sanden met een goede steekpass en de aanvalster gaf de bal in een keer voor. Daniëlle van de Donk stond voor het doel paraat om af te werken: 0-2. Nog geen vijf minuten later maakte Van de Sanden er 0-3 van. Ze wurmde zich door de Noord-Ierse defensie en schoot raak.

De Noord-Ierse muur was nu echt gebroken en dus kon Nederland, zonder de gewisselde Martens en Van de Sanden, op jacht naar meer. De vierde treffer volgde na 74 minuten. Beerensteyn werd in het strafschopgebied neergehaald en Sherida Spitse benutte de penalty. Het slotakkoord was aan Groenen, die na een combinatie met Beerensteyn knap afrondde: 0-5.

Door de zege staat Oranje met zestien punten bovenaan in Groep 3 met de indrukwekkende doelcijfers van twintig voor en nul tegen. Nummer twee Noorwegen staat op twaalf punten, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Zij wonnen vrijdag op bezoek bij Ierland: 0-2. De Leeuwinnen spelen aanstaande dinsdag de zevende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije en treffen in september Noorwegen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.