Leeuwinnen overklassen Noord-Ierland in recordduel

Reacties

In een nagenoeg uitverkocht Philips Stadion hebben de Oranje Leeuwinnen kinderlijk eenvoudig afgerekend met Noord-Ierland. Het WK-kwalificatieduel eindigde uiteindelijk in liefst 7-0.

Leeuwinnen overklassen Noord-Ierland in recordduel

In Eindhoven speelden de Oranje Leeuwinnen voor 30.238 toeschouwers, waardoor het duel direct het best bezochte ooit was voor de Nederlandse vrouwenploeg. In het PSV-stadion liet de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman direct blijken al die fans een fraaie wedstrijd voor te willen schotelen.

Rugby-variant
Het eerste opmerkelijke moment kwam nog wel op naam van de bezoekers. Bij de aftrap hanteerden de Noord-Ierse dames namelijk een rugby-variant door de bal zo snel en hard mogelijk naar voren in de hoek te schieten, al lieten zij na die terreinwinst op te volgen met druk op de Nederlandse defensie. Dat moment was wellicht symbolisch, want in het half uur dat volgde denderde de Oranje-machine over de gasten heen.

Na vroege penaltyclaims en een bijna goal van Jackie Groenen - de bal verdween na haar schot door de benen van de Noord-Ierse goalie maar leidde net niet tot een goal - was het na negen minuten raak. Shanice van de Sanden brak door op rechts en legde de bal terug op Lieke Martens. De vedette van Barcelona plaatste de bal fraai in de bovenhoek.

Een kleine tien minuten later was het opnieuw de tandem Van de Sande-Martens die schitterde. De rechtsbuiten was een ware plaag voor haar Noord-Ierse tegenstander, die voornamelijk de hielen van de aanvaller van Olympique Lyon zag. Dat gebeurde ook bij de 2-0 toen ze een fraaie actie vervolgde met een knappe voorzet, die al even knap werd binnengekopt door Martens.

Van Persie
Na de glansrollen voor de links- en rechtsbuiten was het woord aan Vivianne Miedema. De Arsenal-spits tekende voor de 3-0 met een listig schot in de korte hoek, al ging keeper Emma Higgins wel heel traag naar de hoek. Voor de pas 21-jarige Miedema was het al de vijftigste (!) interlandgoal in haar 63ste interland, hetgeen haar direct een felicitatie van jeugdidool Robin van Persie opleverde (zie filmpje).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Diezelfde Higgins was op slag van rust ook kansloos toen Sherida Spitse uit een strafschop de ruststand bepaalde. De penalty was gegeven na een Noord-Ierse handsbal na een schot van Dominique Janssen. Even daarvoor had de paal maar ternauwernood een eigen goal van Laura Rafferty voorkomen.

Ook in de tweede helft ging Nederland op jacht naar doelpunten. Zo raakte Miedema de paal en ging Higgins nog maar eens in de fout, dit keer werd ze na mistasten gered doordat de bal – al dan niet net te laat – van de lijn werd gehaald. Na ruim een uur werd het alsnog 5-0. Van de Sanden tikte binnen na een scrimmage, die was ingeleid door een handige dribbel van Martens.

Uiteindelijk stopte de Oranje-doelpuntenteller na zeven treffers. De voorlaatste goal kwam op naam van Spitse, die bij de tweede paal beheerst raak volleerde. Het duel eindigde met een exemplarische goal. Billie Simpson kopte de bal op zeer knullige wijze in het eigen doel en direct daarna was het tijd.

Koploper
Door de zege is Nederland weer koploper in Groep 3 van de WK-kwalificatiecyclus. Eerder op de avond had Ierland maar ternauwernood van de hekkensluiter Slowakije (2-1) gewonnen, waardoor alleen een zege zou volstaan om op basis van doelsaldo weer bovenaan te komen. Bijzonder is bovendien dat de Leeuwinnen in de vier optredens nog geen enkele tegengoal kregen. Dinsdag gaat Nederland op bezoek bij Ierland, dat Oranje op Nederlandse bodem nog op 0-0 hield.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.