Oppermachtige Leeuwinnen zetten in Ierland grote stap richting WK

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdagavond geen enkele last gehad van concurrent Ierland. De Europees kampioen was oppermachtig en zette met een 0-2 zege een flinke stap richting deelname aan het WK van 2019 in Frankrijk.

Na de voetballes voor Noord-Ierland van afgelopen vrijdag (7-0) rekenden de speelsters van Oranje op een zwaardere wedstrijd in Ierland. De Ieren hadden Oranje eerder in de WK-kwalificatiecyclus immers nog op 0-0 gehouden en waren net als de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman nog ongeslagen in de kwalificatiereeks. Het kwaliteitsverschil was echter enorm groot.

Nederland (zonder de geblesseerde topscorer Vivianne Miedema, die wel op de bank zat) speelde het gehele eerste bedrijf op de helft van de tegenstander. De score werd ook al vroeg geopend: Renate Jansen veroverde de bal, combineerde met Shanice van de Sanden en leverde een uitstekende voorzet af. Lineth Beerensteyn kopte na elf minuten de 0-1 tegen de touwen.

Oranje bleef na dit doelpunt aanvallen en de marge werd na ruim twintig minuten verdubbeld. Daniëlle van de Donk werd buiten het vijandelijke strafschopgebied neergetrokken door Diane Caldwell, maar toch ging de bal op de stip voor een penalty. Sherida Spitse maakte vanaf elf meter geen fout en zorgde voor een comfortabele voorsprong voor Oranje.

Spitse schoot even later nog van grote afstand op de paal, terwijl een doelpunt van Van de Sanden werd afgekeurd vanwege buitenspel. Ierland bleef hierdoor in leven voor de tweede helft, maar ook na rust kwam de thuisploeg er simpelweg niet aan te pas. Oranje was wederom constant in balbezit en ging op zoek naar meer goals. Een gevaarlijke vrije trap van Dominique Janssen verdween via de lat over het Ierse doel en schoten van Lieke Martens en Van de Donk gingen net naast.

Aan de overkant hoefde keeper Sari van Veenendaal enkel een paar matige voorzetten te onderscheppen en de voorsprong van Oranje kwam dan ook geen moment in gevaar. Dankzij de overwinning staat Nederland nu alleen bovenaan in Groep C, met drie punten meer dan achtervolger Ierland. Er staan nog drie kwalificatiewedstrijden op het programma: op 8 juni spelen de Leeuwinnen uit tegen Noord-Ierland.