Leeuwinnen balen van smetje: 'Maar dit is wat we kunnen verwachten'

De gezichten van de spelers en de bondscoach van de Oranje Vrouwen stonden strak na afloop van het teleurstellende gelijkspel tegen Ierland. Na de EK-winst afgelopen zomer en de eerste twee winstpartijen in de WK-kwalificatie was de 0-0 een grote teleurstelling.

'Dit is een grote domper', zei bondscoach Sarina Wiegman na afloop in het Goffertstadion. 'Voorheen vielen de ballen er net wel in, vandaag was het steeds net niet. Dat kan ook weleens. En ja, dat is wennen. Maar ik geloof nooit zo in pech. Dit is wat we voortaan kunnen verwachten. Ploegen stellen zich op deze manier in op ons, ze zullen zich ingraven op hun eigen helft. Al was het bij Ierland op de helft van de eigen helft. Maar dan moet je alternatieven vinden. Daar hebben we vandaag alles aan gedaan, op allerlei manieren.'

Zo bracht Wiegman in de tweede helft aanvaller Renate Jansen voor Desiree van Lunteren. Die ging op links net achter Lieke Martens spelen waardoor Dominique Janssen op de rechtsbackpositie terecht kwam. 'Door een aanvaller op links te zetten probeerden we meer diepgang te krijgen. Op die positie stuurde Ierland al helemaal geen speler naar voren', aldus Wiegman.

In de as van het veld was het druk, zag ook Daniëlle van de Donk. De aanvallende middenvelder sprak van een 'frustrerende wedstrijd'. 'Zij hielden tien man achter de bal en dan probeer je tussen de linies onder de aanvallers te komen zodat zij de bal kunnen laten vallen.' Dat lukte wel, maar de schoten op doel die Oranje – vooral van afstand – produceerde gingen er niet in. 'Ik denk dat we ook te harde passes op kleine afstanden gaven. Ik ga dan soms aan mijn aanname twijfelen, maar het kan ook aan de inspeelpass liggen. Ik denk dat het vandaag aan beide lag.'

Van de Donk ging zeven minuten voor tijd naar de kant voor Kika van Es waardoor Stefanie van der Gragt naast Vivianne Miedema in de spits ging spelen. 'Ik ken de reden niet. Maar ik baal daar natuurlijk ontzettend van. Daar ben je topsporter voor. Ik denk dat je ook een ander eraf had kunnen halen, we staan met elf op het veld. Maar oké, dat is de keuze van de bondscoach.'