Succesjaar Oranje Vrouwen eindigt met teleurstelling

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdagavond verzuimd het succesjaar in stijl af te sluiten. In Nijmegen miste Nederland talloze kansen, waardoor de interland tegen Ierland teleurstellend in 0-0 eindigde.

Voorafgaand aan het duel stonden Nederland en Ierland respectievelijk eerste en tweede in de groep met beide zes punten uit twee WK-kwalificatiewedstrijden. Hoewel het verschil op de groepsstand alleen in doelsaldo was uitgedrukt, waren de verschillen op het veld qua speelwijze en krachtsverhoudingen groot.

Coach Sarina Wiegman verwachtte al dat de Ierse vrouwen de bus zouden parkeren en ze kreeg gelijk. Oranje had continu de bal en was als enige op zoek naar doelpunten. Die vielen driemaal in de eerste helft bíjna. Twee keer werd uit een standaardsituatie de bal van de lijn gehaald, eenmaal schoot Vivianne Miedema, die haar vijftigste interlandgoal kon maken, op de paal. In spaarzame tegenstoten werd namens de Ieren Amber Barrett gezocht, maar de rappe aanvaller kon nauwelijks een vuist maken en werd in de rust vervangen.

Die Ierse wissel bracht echter weinig te weeg, want de uitploeg creëerde ook in de tweede helft helemaal niets. De Oranje Leeuwinnen wél, al was opnieuw Miedema ongelukkig in de afronding na een knappe aanname. Later in de tweede helft verzuimde de spits een voorzet vanaf de zijkant binnen te werken en ook een intikker ging naast. Doordat de scheidsrechter van dienst een overduidelijke penalty niet aan Oranje gaf, sloot Nederland het succesvolle interlandjaar niet in stijl af. Wel blijft Oranje koploper in de groep en staat het boven Ierland en Noorwegen met zeven punten uit drie wedstrijden.