LASK door uitschakeling Red Bull enige troef coëfficiënten-concurrent Oostenrijk

Reacties

Red Bull Salzburg heeft niet voor een ommekeer kunnen zorgen in het tweeluik met Eintracht Frankfurt. De Duitsers gaan ten koste van de Oostenrijkers naar de laatste zestien van de Europa League en dat is ook goed nieuws voor Nederland. André Silva werd namens Eintracht de grote man met twee treffers.

LASK door uitschakeling Red Bull enige troef coëfficiënten-concurrent Oostenrijk
© Pro Shots
Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
2 - 2
Eintracht Frankfurt
Eintracht Frankfurt

Eintracht had het eerste duel met 4-1 gewonnen en zou aanvankelijk donderdagavond die voorsprong moeten verdedigen. Een storm gooide evenwel roet in het eten, waardoor de return naar vrijdagavond werd verplaatst.

Klaarblijkelijk waren de Oostenrijkers geïnspireerd door het woelige weer, want Red Bull begon stormachtig. In de tiende minuut knalde Andreas Ulmer de bal in de bovenhoek: 1-0. Het was zeker niet de enige kans van Red Bull in het eerste half uur.

Eintracht bleef met piepen en kraken overeind, maar prikte toen het kon wel direct terug. Na een afgemeten voorzet van voormalig FC Groningen-aanvaller Filip Kostic (bepaald niet zijn eerste dit seizoen, zie tweet hieronder) kopte André Silva de 1-1 op het scorebord. Even werd het stil in de Red Bull Arena. De Oostenrijkers realiseerden zich dat er nog liefst drie keer gescoord zou moeten worden om minimaal een verlenging af te dwingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zover kwam het niet. Na kansen aan beide kanten, kwam de hoop nog wel even terug in de Oostenrijkse harten toen Jerome Onguene raak kopte. De 2-2, een van richting veranderd schot van André Silva, zorgde dat er direct een einde kwam aan die hoop.

Bij de Duitsers ontbrak Bas Dost overigens vanwege een blessure. Eintracht zal het in de strijd om een plek in de kwartfinale opnemen tegen het FC Basel van Ricky van Wolfswinkel.

Coëfficiënten-concurrent
De uitschakeling van Red Bull is goed nieuws voor het Nederlandse voetbal. Oostenrijk is immers een van de concurrenten van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Momenteel bezet Nederland de negende plek met 35,750 punten, een aantal dat niet meer zal groeien door de uitschakeling van Ajax en AZ.

AZ vloog uit de Europa League door toedoen van LASK Linz, de enige overgebleven troef van de Oostenrijkers. Het Alpenland komt door het duel van vanavond op 32,925 punten en is daarmee nog twaalfde. Hoewel de afstand tot Nederland flink lijkt, zou LASK daar wel een flinke hap uit kunnen nemen. De ploeg die PSV dit Europese seizoen ook al pijn deed, neemt het op tegen Manchester United in de volgende ronde en zou bij succes nog in aanmerking kunnen komen voor bonuspunten. Bij het bereiken van de kwartfinale, halve finale en finale is in de Europa League steeds een bonuspunt te verdienen (dat dan nog wel gedeeld moet worden door het aantal deelnemers, vijf in het geval van Oostenrijk).

Na dit seizoen wordt Oostenrijk een nóg grotere concurrent. Dan vallen immers de resultaten van het seizoen 2015/16 weg, aangezien de UEFA-coëfficiëntenlijst steevast wordt bijgehouden aan de hand van de laatste vijf seizoenen. In dat betreffende seizoen haalde Nederland 1,950 punt meer. Het is vanuit Nederlands oogpunt dus te hopen dat Manchester United doet wat PSV en AZ niet lukte, de LASK-code kraken.

Samenvatting: LASK groeit definitief uit tot grote coëfficiëntenplaag
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer F. Kostić
Meer over F. Kostić
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.