Laatste minuut fataal voor Hiddink, John en Kuijt verder

Het Europese seizoen van FC Anzhi eindigde in Newcastle in een desillusie. Ola John en Dirk Kuijt hadden met Benfica en Fenerbahçe wel succes in de achtste finales van de Europa League.

Laatste minuut fataal voor Hiddink, John en Kuijt verder

Newcastle United – FC Anzhi 1-0Het lange Europa League-avontuur van FC Anzhi krijgt geen vervolg. De formatie van trainer Guus Hiddink, in juli in de tweede voorronde tegen Honved Budapest begonnen aan het Europese avontuur, ging in de laatste seconde ten onder bij Newcastle United. Na de 0-0 in de heenwedstrijd was dat nipte verlies fataal.

De late treffer van Papiss Cissé was een hard gelag voor FC Anzhi. Zelfs een uitsluiting voor Mehdi Carcela-Gonzalez – hij incasseerde in de 54ste minuut zijn tweede gele kaart – leek geen onoverkomelijk probleem voor de Russen.

Met tien man deed FC Anzhi niet veel onder voor Newcastle United, waar Vurnon Anita de Nederlandse eer hoog hield. Met iets meer geluk had de Russische ploeg zelfs op St. James' Park de kwalificatie gepakt. De vrije trap van Mbark Boussoufa twee minuten voor tijd eindigde echter op de kruising.

Op het moment dat de ploegen zich leken te moeten opmaken voor verlengingen, sloeg Cissé genadeloos toe. Voor Anzhi was er geen tijd meer voor ontsnapping. Na de rake kopbal van de Senegalees uit een voorzet van Sylvain Marveaux werd direct afgefloten. Girondins Bordeaux – Benfica 2-3Met dank aan Ola John kon Benfica na een half uur al met een gerust hart gaan mijmeren over wie er vrijdag bij de loting tevoorschijn komt als volgende tegenstander. Want uit een corner van de Oranje-international kopte Jardel de openingstreffer achter Girondins Bordeaux-keeper Cédric Carrasso. Daarmee was de confrontatie voortijdig beslecht.

Benfica had namelijk de heenwedstrijd al met 1-0 gewonnen en werd door Bordeaux ook niet in de problemen gebracht. De pogingen van de Fransen leidden er zelfs niet toe dat ze met een enigszins positief resultaat afscheid konden nemen van de Europa League. Oscar Cardozo beantwoordde niet alleen de 1-1 van Cheick Tidiane Diabaté, maar bepaalde na een eigen doelpunt van Jardel ook de eindstand op 2-3. Fenerbahçe – Viktoria Plzen 1-1Voor de tweede keer op rij boekte Fenerbahçe een Europees succes in een leeg stadion. De Turkse club moest ook tegen Viktoria Plzen de steun van de eigen aanhang ontberen vanwege vuurpijlen tijdens het duel met BATE Borisov, dat ook al zonder publiek werd afgewerkt.

Fenerbahçe lag op koers voor een plaats bij de laatste acht nadat Salih Ucan op slag van rust de score had geopend voor de Turkse gastheren. Voor de ploeg van Dirk Kuijt leek er geen vuiltje aan de lucht gezien de verhoudingen.

Maar dat veranderde toen Viktoria Plzen, dat vorige week op eigen veld met 1-0 verloor, via Vladimír Darida op gelijke hoogte kwam. De Tsjechen hadden slechts één doelpunt nodig voor een stunt. Ondanks grote kansen voor onder anderen invaller Michal Duris bleef dat Fenerbahçe bespaard.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen