Tottenham vernedert Inter, John dicht bij kwartfinales

Tottenham Hotspur heeft een enorme dreun uitgedeeld aan Internazionale in de achtste finale van de Europa League. Door de 3-0 zege lijkt een kwartfinaleplek een formaliteit. Ook Benfica, met Ola John in de gelederen, deed goede zaken. FC Basel staat eveneens al met één been in de kwartfinale. Tottenham Hotspur - Internazionale 3-0

Gareth Bale had bij de Spurs precies zes minuten nodig om nog maar weer eens indruk te maken. De Welshman, die in oktober 2010 zijn internationale doorbraak beleefde door op bezoek bij Inter drie keer te scoren (4-3) in de Champions League, zorgde met een kopbal voor het openingsdoelpunt. Bij zijn 21ste seizoentreffer werd hij fraai bediend door Gylfi Sigurdsson.

Ruim tien minuten daarna was het woord aan Sigurdsson zelf. Omdat doelman Samir Handanovic een schot van Jermain Defoe niet onder controle kreeg, kon de IJslander de rebound eenvoudig binnen tikken: 2-0.

Kort daarvoor had Bale opnieuw de aandacht getrokken. Dit keer alleen om minder positieve redenen. Arbiter Antonio Mateu Latoz bestrafte de linkspoot met een gele kaart voor een schwalbe (foto onder), een lot dat Bale in de competitie ook al regelmatig ten deel viel. Zodoende mist de Welshman de return vanwege een schorsing. Toch lijkt de klus in Milaan ook te klaren zonder Bale voor Spurs. Zeker omdat Jan Vertonghen (foto boven), die net als de van een blessure teruggekeerde Moussa Dembélé in de basis stond, kort na rust met een kopbal na een corner 3-0 liet aantekenen.

Dat Inter niet met een eretreffer terug naar Italië afreist, heeft het vooral te danken aan Ricky Álvarez. Hij miste in de eerste helft twee grote kansen. Als Tottenham volgende week donderdag de riante voorsprong behoudt, maakt het daarmee deel uit van de laatste acht in de Europa League. Levante – Rubin Kazan 0-0In Spanje werd niet gescoord. Verdediger Sergio Ballesteros van Levante was daar na drie minuten al zeer dichtbij. Hij kopte na een corner snoeihard op de lat. Ook in het vervolg van de eerste helft bleven de grootste kansen voor de thuisploeg, maar werd er niet gescoord.

Na rust ontaardde het duel langzaamaan in een schoppartij, die door de nodige kansen nog wel vermakelijk was. Bij Rubin moest Christian Ansaldi het veld ruimen. Hij ging hard door op Ballesteros en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

Kort daarna werd het weer tien tegen tien. Míchel velde Gökdeniz Karadeniz met een schandalige tackle, waardoor hij terecht het veld moest ruimen. Gescoord werd er niet meer zodat volgende week in Rusland de beslissing valt.

Benfica - Girondins Bordeaux 1-0Benfica kwam in de twintigste minuut op fraaie wijze op voorsprong. Een verwoestende uithaal van Rodrigo eindigde via de rug van keeper Cédric Carrasso achter de lijn.

Het bleek een van de spaarzame hoogtepunten uit de eerste helft. Ola John, die in de basis startte, zorgde voor dreiging vanaf de linkerkant maar had moeite om aanvaller Rodrigo te bereiken.

In de tweede helft, waarin John na twintig minuten werd gewisseld voor Lima, gingen de Portugezen gretiger op zoek naar de tweede goal die de druk voor de wedstrijd in Frankrijk kon verlichten. Benfica domineerde dan ook in balbezit, maar strandde telkens als de bal dicht bij het Bordeaux-doel kwam.

Daardoor speelde het spel zich in de slotfase grotendeels af op het middenveld en bleven grote kansen uit. Daarmee ook doelpunten, waardoor Benfica volgende week in Frankrijk een 1-0 voorsprong moet verdedigen. FC Basel - Zenit Sint-Petersburg 2-0Basel begon uitstekend aan de wedstrijd. Na een knappe individuele actie van Serey Die kwam de grootste kans, maar de middenvelder stuitte op Zenit-keeper Viatcheslav Malafeev.

De Zwitsers bleven druk zetten, maar kregen het niet voor elkaar om het net te vinden. Naast precisie ontbrak het de ploeg ook aan geluk. Zenit kwam naarmate de minuten verstreken steeds beter in het spel, maar voor echt gevaar kon het elftal niet zorgen.

Daar kwam in de slotfase verandering in. Na lang aandringen bezweek doelman Malafeev onder de druk, door een inzet van Mohamed Salah niet goed weg te werken. Marcelo Diaz profiteerde optimaal door de rebound in te schieten: 1-0.

Uiteindelijk verdubbelde Alexander Frei in de laatste minuut van de blessuretijd nog de score door een strafschop te benutten. De veroorzaker, Luis Neto, werd zwaar bestraft met een rode kaart. Volgende week strijden de clubs in Sint-Petersburg voor een ticket voor de kwartfinales van de Europa League.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.