LA Galaxy en NE Revolution naar finale MLS

Los Angeles Galaxy en New England Revolution strijden komende zondag in Foxboro (Massachusetts) om de Amerikaanse landstitel, de zogenaamde MLS Cup. Galaxy staat voor de vierde keer in de finale, Revolution heeft voor het eerst de eindstrijd om het landskampioenschap bereikt.

Galaxy was in de play-offs op weg naar de finale achtereenvolgens te sterk voor en Kansas City Wizards en Colorado Rapids. Revolution versloeg op haar beurt Chicago Fire en Columbus Crew.

Galaxy gaat voor de vierde keer proberen zich tot kampioen van de Verenigde Staten te kronen. De ploeg van trainer Sigi Schmidt verloor de eindstrijd drie keer eerder: in 1996 (3-0 tegen DC United), in 1998 (2-0 tegen DC United) en in 2001 (2-1 tegen San Jose Earthquakes).

New England Revolution dankt haar finaleplaats grotendeels aan de doelpunten van de talentvolle aanvaller Taylor Twellman. De 22-jarige Amerikaan was in het reguliere seizoen goed voor 23 doelpunten en moest op de topscorerslijst alleen Carlos Ruiz van LA Galaxy voor zich dulden. Deze Guatemalteekse spits, bijgenaamd El Pescadito (de kleine vis), was liefst 24 keer trefzeker in zijn eerste seizoen bij Galaxy.

Twellman, die in de play-offs nog twee doelpunten aan zijn seizoentotaal toevoegde, is na Roy Lassiter (van DC United) pas de tweede Amerikaan die erin slaagt meer dan twintig keer te scoren in een MLS-seizoen. Bovendien is de aanvaller de op een na jongste speler die de zogenaamde Budweiser Scoring Championship (gecombineerde ranglijst van doelpunten en assists) op zijn naam schrijft.

De 21-jarige Columbus Crew-spits Stern John, nu actief voor Birmingham City in het Premiership, werd in 1998 de jongste speler die die ranglijst domineerde met 27 doelpunten en vijf assists.

Bekijk hier al onze video's