'Kwartfinale-abonnee' Barcelona moet Spaans dieptepunt voorkomen

Reacties

Barcelona kan woensdagavond voor de twaalfde keer op rij de kwartfinale van de Champions League bereiken als het na de 0-0 op Franse bodem in het eigen Camp Nou afrekent met Olympique Lyon. Opmerkelijk genoeg is de Catalaanse grootmacht ook nog de enige overgebleven Spaanse club.

'Kwartfinale-abonnee' Barcelona moet Spaans dieptepunt voorkomen
Barcelona
Barcelona
5 - 1
Olympique Lyonnais
Olympique Lyonnais

En dat is gezien de laatste seizoenen een opmerkelijke constatering. Mede door de hegemonie van Real Madrid, die vorige week ten einde kwam tegen Ajax, kwam de winnaar van het miljardenbal sinds 2014 altijd uit Spanje. Daarnaast stond er dit decennium altijd minimaal een La Liga-club in de halve finale, in de eerste zeven seizoenen gerekend vanaf 2010/11 zelfs altijd twee.

Heerschappij
Real was bij het in stand houden van die indrukwekkende reeks de belangrijkste factor door acht seizoenen op rij de laatste vier te eindigen, maar ook Atlético Madrid en Barcelona leverden een belangrijke bijdrage door respectievelijk drie en vier keer de halve eindstrijd te halen. Nu zou het dus zomaar kunnen dat er na jaren van Spaanse heerschappij geen enkele club de laatste vier haalt.

Het zou voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 zijn dat er geen Spaanse club in de halve finale van de Champions League staat. Het is aan Barcelona om dat te voorkomen, maar sinds het veroveren van de laatste CL-titel in 2015 strandde de Catalaanse grootmacht drie keer op rij in de kwartfinale tegen achtereenvolgens Atlético Madrid, Juventus en AS Roma.

Met name de uitschakeling van vorig seizoen, toen Barcelona naar Roma afreisde met een 4-1 voorsprong, kwam hard aan in Camp Nou. Spaanse media vroegen zich hardop af of er sprake was van het einde van een tijdperk, maar dit seizoen stevent de ploeg van Ernesto Valverde aan de hand van de geniale ingevingen van Lionel Messi gewoon weer af op de landstitel.

Of daar eindelijk weer eens Europees succes bijkomt, zal ook voor een groot deel afhangen van Messi. Om te beginnen moet de 31-jarige Argentijn zijn ploeggenoten langs het Lyon van Memphis Depay en Kenny Tete leiden. Op het eerste oog geen onmogelijke opgave, maar de nummer drie van Frankrijk stuntte begin dit seizoen al op bezoek bij Manchester City.

'Lyon is wel een beetje te vergelijken met Ajax'

Zorgt Lyon tegen Barcelona opnieuw voor een daverende verrassing, dan zou het voor het eerst sinds het seizoen 2004/05 zijn dat de Champions League vanaf de kwartinale verdergaat zonder Spaanse clubs. Het is meteen het enige seizoen waarin dat gebeurde sinds het oprichtingsjaar van het toernooi in 1992/93, toen Barça al in de voorronde strandde.

Mocht Lyon die fraaie reeks beëindigen, dan kunnen we wel spreken van een regelrechte sensatie. De laatste keer dat Barcelona in Camp Nou een knock-outwedstrijd in de Champions League verloor, dateert van mei 2013. Toen moest Messi vanaf de bank toezien hoe de latere winnaar Bayern München zijn ploeggenoten op eigen veld declasseerde in de halve finale: 0-3.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Sindsdien speelde Barcelona nog elf knock-outduels in Camp Nou, met Messi telkens in de basis, en won het er negen. Alleen Atlético (1-1, kwartfinale 2013/14) en Juventus (0-0, kwartfinale 2016/17) bleven overeind. De doelcijfers spreken boekdelen: 27-6. Het biedt Memphis en Tete weinig hoop op een stunt, en daarmee een zeldzaam slecht CL-seizoen voor Spanje.

Spaanse CL-kwartfinalisten sinds 2005/06

Seizoen Club(s)
2017/18 Barcelona, Real Madrid, Sevilla
2016/17 Atlético, Barcelona, Real Madrid
2015/16 Atlético, Barcelona, Real Madrid
2014/15 Atlético, Barcelona, Real Madrid
2013/14 Atlético, Barcelona, Real Madrid
2012/13 Barcelona, Málaga, Real Madrid
2011/12 Barcelona, Real Madrid
2010/11 Barcelona, Real Madrid
2009/10 Barcelona
2008/09 Barcelona, Villarreal
2007/08 Barcelona
2006/07 Valencia
2005/06 Barcelona, Villarreal

Vetgedrukt = won dat seizoen de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.