Kunststukje helpt NEC op weg, Go Ahead buigt na spektakel

Het gedegradeerde NEC is de jacht op eerherstel voortvarend begonnen. Go Ahead Eagles kwam in de Jupiler League beduidend stroever uit de startblokken.

NEC – Almere City FC 3-1
Jack de Gier keerde vrijdag als trainer van Almere City FC terug in Nijmegen, waar hij niet alleen in zijn actieve carrière menig doelpuntje meepikte maar afgelopen zomer ook in beeld was om hoofdtrainer te worden. Zijn terugkeer in De Goffert werd geen succes. Het NEC van Adri Bogers was duidelijk te sterk voor de gasten.

Na de openingstreffer van Jordan Larsson kwam er nog een antwoord van Almere. Maar de vreugde over de gelijkmaker van Arsenio Valpoort was van korte duur. Een minuut na de 1-1 zette Arnaut Groeneveld NEC met een kunststukje opnieuw op voorsprong. De combinatie van een hakje en een draai leverde de 2-1 op. De aanvaller was vroeg in de tweede helft de aangever voor de beslissende 3-1 van Larsson.

MVV Maastricht – Go Ahead Eagles 4-3
Go Ahead Eagles ontkwam afgelopen seizoen als hekkensluiter niet aan degradatie uit de Eredivisie, die voor MVV Maastricht via de play-offs net te hoog gegrepen bleek. In de eerste ronde van het nieuwe seizoen deden beide clubs niet veel voor elkaar onder, waarbij de Maastrichtse gastheren uiteindelijk als winnaar kwamen bovendrijven na een spektakelstuk.

Go Ahead Eagles kwam tot drie keer toe op voorsprong, waarbij Sam Hendriks zich de eerste twee keer de scherpschutter toonde. MVV toonde veerkracht via achtereenvolgens Christophe Janssens en Jonathan Okita. Marvin Ogunjimi deed dat na de 2-3 van Pieter Langedijk in de 83ste minuut, waarna Okita met een gelukkige treffer het feest van MVV compleet maakte.

Fortuna Sittard - FC Dordrecht 5-1
Fortuna Sittard is de eerste koploper in het nieuwe Jupiler League-seizoen. De Limburgers zetten FC Dordrecht overtuigend met 5-1 opzij. Halverwege leidde Fortuna al met 2-0 door doelpunten van Lisandro Semedo en Finn Stokkers. Na rust maakte Stokkers er ook 3-0 van, waarna Gustavo Hamer iets terugdeed namens de bezoekers. Via André Vidigal en Stefan Askovski liep de thuisploeg echter uit naar een 5-1 zege. Bij FC Dordrecht zag Sai van Wermeskerken nog een rode kaart in de blessuretijd.

FC Eindhoven – Telstar 2-2
De terugkeer van Melvin Platje op de Nederlandse velden is geen onverdeeld succes geworden. De 28-jarige cultspits zag niet alleen dat Elton Kabangu met twee goals Telstar een zege onthield (2-2), maar hij haalde het einde van de wedstrijd tegen FC Eindhoven niet. Na het wegduwen van Fries Deschilder moest Platje met een rode kaart tien minuten voor tijd het veld verlaten.