Kroatië zorgt voor megastunt: topfavoriet Brazilië uitgeschakeld na penalty's

Kroatië heeft vrijdagavond voor een megastunt gezorgd door Brazilië uit te schakelen en zo als eerste land de halve finale van het WK te bereiken. Strafschoppen brachten de beslissing in een absolute thriller, die pas na een sobere eerste helft ontvlamde. Door dit resultaat weten Argentinië en Nederland waar ze later op de avond aan toe zijn.

Kroatië
Kroatië
ns
1 - 1
Brazilië
Brazilië

Brazilië beleefde een makkelijke inspanning richting het duel met Kroatië, al in de eerste helft werd afgerekend met Zuid-Korea. Kroatië had het een stuk lastiger tegen Japan. Pas na strafschoppen werd afstand genomen van de Aziaten. Bij de Brazilianen was er dus geen noodzaak tot wisselingen, wat betekende dat Antony weer op de bank begon en Neymar een vrije rol kreeg als aanvallende middenvelder.

Neymar werd zeker in de eerste helft vakkundig uit de wedstrijd gespeeld door het Kroatische blok op het middenveld, met Marcelo Brozovic als vaste bewaker. Er viel voor rust buiten het tactische steekspel om niet heel veel te genieten in het Education City Stadium, dat was wel anders in de tweede helft.

Tekst gaat verder onder foto

Neymar kwam moeilijk los in deze wedstrijd, maar pakte toch de spotlights.

Al na enkele minuten in het tweede bedrijf hing de 0-1 in de lucht, toen Josko Gvardiol bijna zijn eigen doelman verschalkte na een lage voorzet vanaf rechts. Dominik Livakovic speelde echter weer een uitstekende wedstrijd. De keeper, die een heldenrol vertolkte in de penaltyserie tegen Japan, kwam ook als winnaar uit de strijd met Neymar (schot vanuit lastige hoek) en Lucas Paquetá (klutssituatie).

Naarmate de negentigste minuut dichterbij kwam, zette Brazilië meer en meer aan. Dat deed de wereldkampioen van 2002 met onder anderen Antony in het veld. Kroatië werd teruggedrukt en gokte vooral op de counter, maar hield daarmee wel stand.

EK 2016 Portugal Achtste finale Verlies na verlenging

Zo kwam Kroatië weer in zijn element. De WK-finalist van vier jaar geleden ging van de acht laatste knock-outwedstrijden op EK's en WK's liefst zevenmaal de verlenging in (zie tabel boven). Ook nu kwamen ze weer sterk voor de dag in de extra dertig minuten. Brazilië werd van het doel gehouden, in een spaarzame tegenstoot schoot Brozovic uit kansrijke positie hoog over.

Uiteindelijk kwam vlak voor het pauzemoment de klasse van Neymar toch bovendrijven. De superster maakte het verschil op historische wijze. Na een dubbele combinatie speelde hij keeper Livakovic uit en werkte hij hoog in het doel binnen. Het was zijn 77ste doelpunt in dienst van Brazilië, waarmee hij legende Pelé evenaarde (zie video onderaan).

Kroatië hield geen rekening met het Braziliaanse feestje en ging in de tweede helft van de verlenging vol op jacht naar de gelijkmaker. Bondscoach Zlatko Dalic bracht drie frisse krachten en dat maakte uiteindelijk ook het verschil in Al Rayyan. Bruno Petkovic zag zijn inzet getoucheerd worden door Marquinhos, waardoor keeper Alisson Becker de cruciale 1-1 moest toestaan.

Zo moesten strafschoppen dus de beslissing brengen in de eerste kwartfinale op dit WK en Brazilië begon de reeks dramatisch. Na een rake strafschop van Nikola Vlasic miste Rodrygo de eerste van de Brazilianen. Het was wederom Livakovic die een heldenrol vertolkte. Het voordeel gaf Kroatië niet meer uit handen, waardoor titelfavoriet Brazilië naar huis werd gestuurd. Marquinhos miste de beslissende strafschop, door tegen de paal te schieten.

In de halve finale is de winnaar van Nederland – Argentinië de tegenstander voor Kroatië. Deze wedstrijd wordt komende dinsdag afgewerkt, met als inzet een plek in de eindstrijd.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.