Penaltykiller Livakovic pakt drie strafschoppen en leidt Kroatië naar kwartfinale

Na zeges in de groepsfase op Duitsland en Spanje heeft Japan in de achtste finales van het WK niet voor een stunt weten te zorgen. Kroatië, de verliezend finalist van het vorige WK, won na strafschoppen. Doelman Dominik Livakovic werd de grote held en pakte liefst drie penalty's van de Japanners.

Japan
Japan
ns
1 - 1
Kroatië
Kroatië

De Japanse bondscoach Hajime Moriyasu baarde vorige maand opzien door de ambitieuze doelstelling van zijn land uit te spreken. Hoewel de Aziaten in de groep met Duitsland, Spanje en Costa Rica waren ingedeeld, zette het land hoog in: 'Ons doel is om minimaal de kwartfinale te bereiken', zei Moriyasu op 1 november. Die doelstelling heeft zijn ploeg nét niet behaald.

Het duel in het Al Janoub Stadium ging redelijk gelijk op. Namens de Kroaten waren Ivan Perisic en Bruno Petkovic gevaarlijk, terwijl Shogo Taniguchi en Daichi Kamada voor Japans gevaar zorgden. In de slotfase van de eerste helft was het vervolgens raak. Ritsu Doan slingerde de bal voor na een korte corner, Maya Yoshida legde knap terug en Daizen Maeda stond op de juiste plaats om de 1-0 binnen te prikken.

Kroatië, de verliezend finalist van het vorige WK, kon zo aan de bak in de tweede helft. Tien minuten na rust had de ploeg van bondscoach Zlatko Dalic echter al orde op zaken gesteld. Ivan Perisic kopte een voorzet van Dejan Lovren knap en heel precies binnen: 1-1. Beide ploegen kwamen daarna niet meer tot scoren. Luka Modric was er nog het dichtst bij, maar het fraaie schot van de 37-jarige routinier werd door doelman Shuichi Gonda uit de kruising getikt.

Na 94 minuten was er nog geen beslissing en dus begonnen Japan en Kroatië aan de eerste verlenging van het WK. Daarin hadden de Kroaten de overhand, maar de grootste kans was voor Japan. Kaoru Mitoma haalde hard uit, maar stuitte op de vuisten van Livakovic. Opmerkelijk was dat bondscoach Zlatko Dalic besloot om Modric naar de kant te halen.

In de strafschoppenreeks pakte Livakovic gelijk de eerste poging van de Japanners. Takumi Minamino miste. Nadat de Kroaten via Nikola Vlasic wel raak wisten te schieten, pakte Livakovic ook de tweede strafschop van Mitoma. Het werd even spannend, toen Marko Livaja bij een 1-2 stand op de paal schoot namens Kroatië. Livakovic pakte daarna echter ook nog eens zijn derde van vier strafschoppen. Daarna maakte zijn ploeg geen fout meer en plaatste het zich voor de kwartfinale.