Kritiek op Thiago: ontnuchterende cijfers voor de Spanjaard bij Liverpool

Reacties

Het dienstverband van Thiago Alcântara bij Liverpool is nog geen onverdeeld succes. Vijf maanden na zijn overstap van Bayern München heeft de Spanjaard nog altijd slechts vier keer gewonnen in het shirt van The Reds.

Kritiek op Thiago: ontnuchterende cijfers voor de Spanjaard bij Liverpool
© Pro Shots

Vlak na zijn komst testte Thiago positief op corona en niet veel later liep hij een serieuze knieblessure op, die hem in totaal zestien wedstrijden aan de kant hield. Daarom speelde de 29-jarige middenvelder tegen Manchester City zondag (1-4) pas zijn twaalfde wedstrijd in dienst van Liverpool. Van die twaalf duels won Thiago er slechts vier en verloor hij er vijf.

De passes van Thiago in het duel met Manchester City
De passes van Thiago in het duel met Manchester City

Het zijn cijfers die op zichzelf niet zoveel zeggen, Liverpool maakt immers een moeizaam seizoen door en dat is zeker niet alleen Thiago aan te rekenen. De ongekende blessurecrisis in de defensie is de meest logische verklaring voor de mindere prestaties. Het wegvallen van Virgil van Dijk, Joe Gomez en Joel Matip heeft ook gevolgen voor het middenveld, aangezien Fabinho en Jordan Henderson nu achterin nodig zijn.

Analyticus Gary Neville ziet een duidelijk verschil met de vorige jaren, toen Henderson en Fabinho het kloppende hart waren van het wervelende elftal. 'De directe passing ontbreekt, het lef om risico te nemen ontbreekt, het loopvermogen ontbreek', somt hij op bij Sky Sports. 'Het directe spel dat Liverpool zo succesvol maakte heeft plaatsgemaakt voor een hele hoop extra passes. Dan kijk je al snel naar Thiago, al ligt het niet alleen aan hem.'

Toch liet Neville middels een tabel zien dat Liverpool met Thiago op het veld veel minder gevaarlijk is dan zónder de Spanjaard. Zoals hieronder te zien creëert de ploeg van Jürgen Klopp minder kansen wanneer Thiago op het veld staat. Uiteindelijk worden er daarom ook minder punten verzameld. Met Thiago in de ploeg pakt Liverpool dit seizoen 1,25 punt per duel, tegenover 2,05 punt per duel zonder Thiago.

Iets anders dat opvalt is het aantal overtredingen dat Thiago begaat. Van alle spelers in de Premier League werd alleen Burnley-spits Ashley Barnes dit seizoen vaker teruggefloten. Thiago kreeg ook al drie keer geel. Tegen City kwam hij hard in op Ilkay Gündogan, terwijl hij twee weken eerder ook Harry Kane al een enkelblessure bezorgde.

Op meerdere fronten moet Thiago zijn draai dus nog zien te vinden in Engeland, wat overigens geen schande is. 'De omstandigheden bij zijn start in de Premier League waren verre van perfect, we moeten nog een beetje aan elkaar wennen', zei Klopp daar onlangs over. Het is voor The Reds te hopen dat ze elkaar snel vinden, want Liverpool wacht een week met drie cruciale wedstrijden.

Overtredingen per wedstrijd

Speler Club Overtredingen
Ashley Barnes Burnley 2,6
Thiago Alcântara Liverpool 2,5
Trézéguet Aston Villa 1,9
Pierre-Emile Højbjerg Tottenham 1,9
Tariq Lamptey Brighton 1,9
Jake Livermore West Brom 1,9

Spelers met minstens tien Premier League-duels dit seizoen

Za 13 feb. 2021

Di 16 feb. 2021

Za 20 feb. 2021

Van Gaal blij met ontwikkeling Guardiola: 'Aanpassen en op eigen helft'
Bekijk hier al onze video's
Meer Liverpool
Meer over Liverpool
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.