Kopspecialist Linssen geeft alle concurrenten al jaren het nakijken

Reacties

Bryan Linssen die scoort met een kopbal. Inmiddels kijkt er al niemand meer gek van op, maar de statistieken die hij kan overleggen blijven bijzonder. Zeker voor iemand van 1 meter 70 lang.

Kopspecialist Linssen geeft alle concurrenten al jaren het nakijken
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

Linssen opende zondag tegen Fortuna Sittard met een kopbal de score. Het was zijn vierde kopgoal (en afgesproken werk met aangever Steven Berghuis) van het seizoen en zijn achtste Eredivisie-treffer.

Statistiekenbureau OPTA was er als de kippen bij om de bijzondere cijfers van Linssen te duiden (zie tweet onderaan). De voormalige Vitesse-aanvaller sloeg sinds de start van het seizoen 2018/19 al voor de veertiende keer toe met zijn hoofd. Niemand in Nederland kan tippen aan die cijfers.

Bij zijn afscheid in Arnhem vertelde Linssen al eens hoe hij zijn onvermoede specialiteit al snel uitgroeide tot een extra wapen. 'Toen ik kwam, heb ik gelijk aangegeven dat ik met corners voor de goal wilde komen. Raimond van der Gouw (assistent, red.) zette mij daar aanvankelijk niet neer, maar in een oefenwedstrijd met Sparta Praag heb ik gewisseld met Thomas Bruns. Die kon toch niet koppen. Ik kopte 'm gelijk binnen. Dat is nooit meer veranderd', vertelde de aanvaller, die uiteraard ook over een enorme sprongkracht beschikt, destijds.

Toch blijft het niet bij die sprongkracht en goede positionering, vulde Linssen al eens aan. 'Ik denk dat mijn timing goed is', onthulde hij twee jaar geleden al aan ESPN, toen nog FOX Sports. 'Ik spring eerder, waardoor de tegenstander tegen mij aan springt en niet omhoogkomt. Daardoor krijg ik nog een laatste zetje, waardoor ik nog een paar centimeter hoger kom. Veel mensen zullen zeggen dan misschien dat ik een overtreding maak, maar ik denk dat ik dan gewoon slimmer ben, omdat ik eerder spring. Dan kun je lichaamscontact niet vermijden, ik kan mijn armen nergens anders laten.'

Bij de goal van zondag waren dergelijke trucjes niet nodig. Linssen werd perfect bediend door Berghuis, waarna het een koud kunstje was in De Kuip voor de 1-0 te zorgen. Koud kunstje of niet, de rake kopstoot bleek een grote opluchting voor de ploeg van coach Dick Advocaat, die uiteindelijk met 2-0 won. En dat was dus deels te danken aan het gouden voorhoofd van Bryan Linssen. Alweer.

Keerzijde
Na afloop kreeg Linssen bij ESPN de vraag of hij wist op hoeveel kopgoals hij sinds die zomer van 2018 stond. 'Ik denk zo'n vijftien, zestien', waarna hij te horen kreeg dat het om veertien treffers ging. 'Sorry ik had mezelf iets hoger ingeschat. Ik had er bij Vitesse in één jaar acht, dat tikt dan wel lekker aan', ging de aanvaller terug in de tijd. Toch heeft dat herhaaldelijke succes ook een keerzijde. 'In het begin lette niemand op me, nu krijg ik regelmatig centrale verdedigers tegenover me bij corners, die kunnen ook wel redelijk koppen hoor.'

Linssen sprak van een zeer belangrijke zege en roemde aangever Berghuis. 'Dit is wel een bal die ik heel lekker vind. Vanaf links naar binnenkomen en achter de verdediger duiken, dan is hij je kwijt. Maar bij zo'n bal hoef je niet zo heel veel te doen hoor. Dit kan vaker en moeten we ook vaker gaan doen, zeker met de traptechniek van Steven. Dan kan hij die ballen wegleggen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Eredivisie-kopgoals, sinds het seizoen 2018/19

Speler Kopgoals
1. Bryan Linssen 14
2. Luuk de Jong 13
3. Adrián Dalmau 9
4. Tomás Necid 7
5. Michael de Leeuw 6
Willem Janssen 6
Klaas Jan Huntelaar 6
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.