Berghuis staat op en wijst ook Feyenoord de weg

Feyenoord heeft de Eredivisie zondag hervat met een overwinning op Fortuna Sittard. Aanvoerder Steven Berghuis was andermaal de grote man bij de Rotterdammers.

Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
Fortuna Sittard

Vanwege een coronabesmetting in de selectie en enkele blessures moest Feyenoord tegen Fortuna behoorlijk wat spelers missen. Dick Advocaat zag wel Justin Bijlow en Leroy Fer terugkeren en koos verder onder anderen voor Róbert Bozeník als spits. De jonge Slowaak was vorig seizoen nog de matchwinner tegen de Limburgers.

Het was ook Bozeník die na een klein half uur de score dacht te openen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Via Berghuis en Bozeník kreeg Feyenoord meer kansen, maar de bal wilde er de eerste helft niet in. Kort na de hervatting kregen de bezoekers vervolgens een enorme mogelijkheid op de 0-1. Na terugleggen van Sebastian Polter had Zian Flemming de bal voor het inschieten, maar hij schoof hem voorlangs.

Enkele momenten na de misser van Flemming was het raak aan de andere kant van het veld. Berghuis kapte naar zijn linker en legde de bal vervolgens schitterend op het hoofd van Bryan Linssen. Die kopte zijn achtste competitiedoelpunt van het seizoen binnen: 1-0. Voor de 1.70 meter lange aanvaller was het zijn veertiende kopdoelpunt sinds de zomer van 2018, meer dan iedere andere Eredivisie-speler.

Twintig minuten voor tijd waren de Rotterdammers dicht bij de bevrijdende 2-0, maar Aliou Baldé raakte de paal na een scherpe voorzet van Jens Toornstra. Ook een andere invaller, João Teixeira, was gevaarlijk, maar zijn schot werd gered door Yanick van Osch. In de slotfase gunde Advocaat middenvelder Achraf El Bouchataoui nog zijn officiële debuut voor de hoofdmacht.

In de 83ste minuut viel dan eindelijk de beslissing. Baldé stuurde Berghuis weg en die schoof de bal langs Van Osch. Met een assist en een doelpunt nam de aanvoerder Feyenoord zo maar weer eens bij de hand. De rechtsbuiten maakte afgelopen week zijn eerste twee doelpunten voor het Nederlands elftal en trok die lijn dus door in Rotterdam. Met zestien doelpunten en elf assists is Berghuis de MVP van de Eredivisie.

Belangrijker is dat Feyenoord door de overwinning aansluiting houdt met de topvier, het verschil met Vitesse bedraagt vier punten. Fortuna blijft de nummer twaalf van de Eredivisie.