Koploper Gladbach deelt dreun uit aan Bayern in zinderende topper

Borussia Mönchengladbach heeft zaterdagmiddag de aanval van Bayern München op sensationele wijze afgeslagen. De koploper vergrootte zijn voorsprong op de regerend kampioen door in de slotfase van een zinderende topper vanaf de stip toe te slaan. Borussia Dortmund profiteerde volop mee en klom naar de derde plek, drie plaatsen boven Bayern.

Borussia Mönchengladbach
2 - 1
Bayern München

Bayern kon een week na de 1-2 nederlaag tegen Bayer Leverkusen het gat met Gladbach weer verkleinen tot een punt door de koploper in eigen huis te verslaan. Aanvankelijk leek de ploeg van interim-trainer Hansi Flick goed op weg. Voor rust domineerde Bayern en het was dan ook een klein wonder dat het halverwege nog 0-0 stond. Zo scheelde het millimeters toen Joshua Kimmich op doel schoot. Yann Sommer redde net voor de lijn.

Gladbach kwam daar dus goed weg, zoals het ook van geluk mocht spreken dat een handsbal van Denis Zakaria geen penalty opleverde. Vier minuten na rust maakte Ivan Perisic alsnog de verdiende 0-1. Na afleggen van Thomas Müller haalde de Kroaat uit de draai met zijn linker hard uit, maar het schot ging wel recht op Sommer af. Die was echter verrast en kon met zijn uitgestoken hand de bal slechts nog in zijn eigen doel slaan.

Het leek de doodsteek voor Gladbach te betekenen, maar het leidde juist de wederopstanding van de ploeg van trainer Marco Rose in. Bayern liet namelijk na door te drukken en incasseerde elf minuten na de openingstreffer alweer de gelijkmaker. Verdediger Ramy Bensebaini kopte kiezelhard raak uit een corner van Jonas Hofmann, waarna Gladbach helemaal opleefde en zelfs nog op de overwinning kon gaan jagen.

De Algerijnse linksback Ramy Bensebaini begon pas voor de vijfde keer dit Bundesliga-seizoen in de basis, maar maakte beide goals voor Gladbach.

Ook Bayern wilde na die tegenslag uiteraard nog winnen, waardoor de wedstrijd in het laatste half uur voortdurend op en neer golfde. Beide teams waren gevaarlijk, maar de bal wilde er niet in. Totdat Gladbach in de absolute slotfase nog een penalty kreeg. Invaller Javi Martínez moest met zijn tweede gele kaart van het veld voor een overtreding op Marcus Thuram. Bensebaini ging achter de bal staan en passeerde Manuel Neuer: 2-1.

De extra tijd was toen al twee minuten onderweg, waardoor er voor Bayern nauwelijks tijd was de tweede nederlaag op rij in de Bundesliga te voorkomen. En dus incasseerde Der Rekordmeister een flinke dreun in de titelstrijd, aangezien Gladbach nu zeven punten voor staat. Ook RB Leipzig liep uit naar een voorsprong van zes punten door tegelijkertijd te winnen van het 1899 Hoffenheim van Alfred Schreuder.

Borussia Dortmund
5 - 0
Fortuna Düsseldorf

Voor Dortmund betekende de onderlinge confrontatie tussen de koploper en de regerend kampioen een uitgelezen kans om een sprong op de ranglijst te maken. Trainer Lucien Favre stond de laatste weken onder druk wegens het tegenvallende spel, maar mocht ondanks een afgetekende 4-0 nederlaag tegen Bayern in het zadel blijven zitten. Zaterdagmiddag zal de Zwitser wat rustiger op de bank hebben gezeten.

Tegen laagvlieger Fortuna Düsseldorf had Dortmund namelijk het beste van het spel. Het enige dat er aan ontbrak was een vroege openingsgoal. Want het duurde ondanks vele mogelijkheden tot de 42ste minuut voordat Marco Reus de score opende. De aanvoerder van Dortmund schoot oog in oog met doelman Zack Steffen onberispelijk raak na een slim steekpassje van Lukasz Piszczek, nota bene de rechtsback van BVB.

Nadat Reus vlak voor rust de ban had gebroken, ging het na rust hard. Thorgan Hazard maakte er in de 58ste minuut na een snelle uitbraak 2-0 van en passeerde Emile Mpenza als meest trefzekere Belg in de Bundesliga (34 goals). Daarna werden de ruimtes groter, begon Dortmund steeds makkelijker te voetballen en combineerden Sancho (2x) en Reus zich een weg naar de derde, vierde, en vijfde goal van de middag.