Koploper Fortuna Sittard blijft in vizier van NEC en Jong Ajax

Reacties

Fortuna Sittard heeft zich dankzij een zege op FC Den Bosch als koploper van de Jupiler League gehandhaafd. Jong Ajax en NEC maakten het zichzelf moeilijk maar manoeuvreerden zich in de positie om maandag de Limburgers af te lossen.

Koploper Fortuna Sittard blijft in vizier van NEC en Jong Ajax

Fortuna Sittard – FC Den Bosch 2-0
Fortuna Sittard was in een week tijd van de hemel in hel geraakt. Afgelopen vrijdag was het nog feest bij de Limburgse club die na de zege op Go Ahead Eagles én de nederlaag van NEC in Amsterdam de Eredivisie kon ruiken. Maar de kansen keerden binnen enkele dagen. De Limburgse club hoorde afgelopen zondag dat het duel Jong Ajax – NEC (2-0) op last van de KNVB moest worden overgespeeld. Daardoor kreeg de Nijmeegse concurrent voor directe promotie naar de Eredivisie een nieuwe kans. Een dag later werd verrassend puntenverlies geleden bij RKC Waalwijk. Fortuna was daardoor de beste papieren kwijt.

Het thuisduel met FC Den Bosch leverde niet een volgende tegenvaller op in de strijd om directe promotie. Lisandro Semedo leek met zijn treffer na bijna een half uur de matchwinner. Pas in de slotfase maakte Finn Stokkers een einde aan de onzekerheid. Want het was voor Fortuna Sittard niet op alle fronten een gelukkige avond met het snel geblesseerd uitvallen van Jorrit Smeets, drie wegens buitenspel afgekeurde treffers en een stortvloed aan gemiste kansen. De meer dan verdiende drie punten vergoedden veel. Fortuna Sittard, dat aantrad zonder de geschorste Perr Schuurs, blijft door de zege koploper in de Jupiler League. Maar mogelijk moet het die positie inleveren. Jong Ajax en NEC gaan maandag op herhaling en hebben een achterstand van twee punten op de Limburgers.

Helmond Sport – NEC 1-2
Tijdens de openingsfase op Sportpark De Braak was weinig te zien van een vermeend uitcomplex van NEC. De Nijmeegse formatie, die van de acht uitduels in 2018 er slechts twee had gewonnen, had binnen tien minuten een comfortabele 0-2 voorsprong te pakken. Arnaut Groeneveld en Michael Heinloth hadden de weinig solide defensie van Helmond Sport in verlegenheid gebracht en daarmee NEC op koers voor een gemakkelijke zege gezet. Maar de ploeg van Pepijn Lijnders maakte het zichzelf moeilijk. Robert Braber kreeg in de twintigste minuut alle ruimte om met een schitterend doelpunt de achterstand te halveren. De aansluitingstreffer bood de nummer achttien nieuwe hoop en wakkerde de vrees bij NEC voor weer een misstap op vreemde bodem aan.

Met het missen van enkele kansen verzuimden de Nijmeegse gasten het zichzelf makkelijk te maken. De minimale marge bleek uiteindelijk voldoende voor het noodzakelijke succes. De kansen voor Helmond op een ontsnapping waren verkeken na de rode kaart voor Ron Janzen in de 77ste minuut voor zijn rol in een opstootje. Met een man meer sleepte NEC de punten met hangen en wurgen over de eindstreep.

Jong Ajax – FC Emmen 3-2
Jong Ajax zette de titelaspiraties kracht bij met een uiteindelijk lastige zege op FC Emmen, dat op De Toekomst al na een half uur een verloren wedstrijd leek te spelen. Kaj Sierhuis brak al na 22 seconden de ban namens de Amsterdamse beloftes om in de dertigste minuut ook de genadeklap uit te delen aan de Drentse gasten. Ché Nunnely had in de negentiende minuut de marge verdubbeld. Na de 3-0 kreeg FC Emmen extra tijd om de eigen zonden te overdenken. Een sproeier ging onverwacht aan en het kostte minuten voordat het euvel verholpen was.

Na de onbedoelde koude douche herstelde FC Emmen zich van de beroerde start. Alexander Bannink onderstreepte dat na bijna een uur door de Drentse gasten met een kopbal aan een treffer te helpen. De aanvaller bracht in de 69ste minuut met zijn tweede goal van de avond de spanning terug. Jong Ajax-doelman Dominik Kotarski voorkwam echter een comeback van FC Emmen, dat ondanks de nederlaag wel zekerheid heeft over een plaats in de play-offs. Jong Ajax doet niet mee om promotie, maar kan wel de titel pakken. De ploeg van trainer Michael Reiziger heeft een achterstand van twee punten en een wedstrijd minder gespeeld.

FC Dordrecht - SC Cambuur 0-3
In de strijd om de plaats in de play-offs heeft SC Cambuur een belangrijke zege geboekt. De formatie van René Hake versloeg FC Dordrecht op eigen veld. Daniel Crowley zette de Friese gasten met een fraai schot van afstand op het goede spoor. Martijn Barto maakte na rust met twee treffers het karwei af. De drie punten bieden de Friese club vrij zicht op de play-offs om een plaats in de Eredivisie. Niet alleen kan dat gebeuren met de winst van de vierde periodetitel, maar ook via de eindrangschikking.

De tiende plaats biedt dan soelaas. Door de zege aan de Krommedijk en de slechte beurt van concurrent FC Volendam kan Cambuur die plaats bij de eerste tien nauwelijks meer ontgaan. Sterker nog, met een achterstand van twee punten op Emmen staat is er zelfs de mogelijkheid om de eerste ronde over te kunnen slaan.

Telstar en De Graafschap waren al verzekerd van een plaats in de play-offs. Maar de zeges op respectievelijk Jong FC Utrecht (1-0) en FC Oss (1-4) betekenen dat beiden ploegen de eerste ronde van de barrage kunnen overslaan en in de halve finales instromen.

Overige uitslagen:
FC Volendam – RKC Waalwijk 0-1
Go Ahead Eagles – FC Eindhoven 1-3
Almere City FC – Jong PSV 2-1
Jong AZ – MVV Maastricht 3-1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.