Kooij legt uit waarom hij de Feyenoord-goal goedkeurde

Reacties

Joey Kooij heeft uitleg gegeven over zijn beslissing om de 4-3 van Guus Til in de wedstrijd van Feyenoord tegen NEC goed te keuren. De scheidsrechter stond voor een zware beslissing toen hij vlak voor tijd naar het VAR-scherm aan de zijkant van het veld werd gedirigeerd.

Kooij legt uit waarom hij de Feyenoord-goal goedkeurde
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
5 - 3
N.E.C.
N.E.C.

De vreugde-explosie in De Kuip was zaterdagavond in de 89ste minuut enorm. Til had Feyenoord op 4-3 gezet, nadat de ploeg flink terug had moeten knokken na het uit handen geven van een 2-0 voorsprong. Maar werd er geen overtreding gemaakt door Bryan Linssen in aanloop naar de goal van Til? Siemen Mulder vond als VAR van wel en adviseerde zijn collega Kooij om de situatie nog eens terug te kijken op het VAR-scherm.

'Hij gaf bij mij aan van ja, ook gezien de stand wil ik dat je toch even gaat kijken', vertelt Kooij bij ESPN. 'Of de stand wat uitmaakt? Het is toch een bepalend moment. Hij ziet er een overtreding in en geeft daarom aan dat hij wil dat ik ga kijken. Ik was er eigenlijk redelijk snel uit. Ik zie wat ik ook op het veld zie, ik zie schouder tegen schouder, ik vind het geen duidelijke overtreding en dus een terecht doelpunt.'

Kooij vindt niet dat het een fout was van Mulder om hem naar de kant te roepen. 'Er is altijd wel een verschil in interpretatie. Siemen vindt het een duidelijke overtreding. Ik ga kijken en ben blij dat ik het nog een keer gezien heb. Ik heb er niet heel lang gestaan volgens mij', aldus de scheidsrechter.

Na afloop van de wedstrijd ontstond ook discussie over de plek waar het VAR-scherm geplaatst was in De Kuip, vlak voor de tribune. NEC-trainer Rogier Meijer vond dat Kooij daardoor lastig onafhankelijk naar de situatie kon kijken, onder het oog van schreeuwende en gespannen supporters. 'Ik had niet het gevoel dat hij hem níét aan Feyenoord zou geven. Het VAR-scherm staat zo ongeveer tussen de toeschouwers. De Kuip ontplofte, dus ja…', zei de coach onder meer.

Bier
Kooij over het terugkijken op die plek: 'Uiteraard komt er wat bier over me heen, daar is in de afgelopen weken ook een aardige discussie over geweest volgens mij. Maar ik ben daar echt met het moment bezig en heb contact met Siemen. Wat het met een scheidsrechter doet? In dit geval valt het wel mee. We kijken echt naar het moment zelf, bespreken dat uitbundig en vanuit daar nam ik mijn beslissing.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.