Konterman baalt: 'Kanonnen uit de Champions League maakten het mee'

Reacties

Tot de grote teleurstelling van bondscoach Bert Konterman kwalificeerde Nederland Onder-19 zich dinsdagavond niet voor het EK. Er was een wonder nodig om naar het EK te gaan: Oranje moest op Varkenoord zelf van Oekraïne winnen en tegelijkertijd moest Noorwegen zegevieren over Servië. Aan beide voorwaarden werd niet voldaan.

Konterman baalt: 'Kanonnen uit de Champions League maakten het mee'
© Pro Shots

Oranje kwam binnen een kwartier op voorsprong tegen Oekraïne. De sterke eerste helft werd echter tenietgedaan na een vroege rode kaart in de tweede. Doelman Robin Roefs haalde een doorgebroken speler onderuit, waarna Oekraïne optimaal profiteerde van het numerieke overtal: 2-1. Voor de kwalificatie maakte het weinig uit, want Servië won na een 2-0 voorsprong bij rust uiteindelijk met 3-2 van Noorwegen.

Het was voor Oranje een 'domper' dat Servië al een comfortabele voorsprong had in de pauze. 'We hebben die informatie voor onszelf gehouden en het team nogmaals opgedragen alles te geven. Het had zomaar om kunnen draaien bij Servië - Noorwegen. De laatste weken zijn er immers wel meer rare dingen gebeurd', licht Konterman toe op de website van OnsOranje. Na de rust liep Servië uit naar 3-0 en kwam Noorwegen nog terug tot 3-2. 

© Pro Shots

Voor de talenten van Oranje is een kans op deelname aan een eindtoernooi verkeken. Lennard Hartjes en Mimeirhel Benita deden dit seizoen al wel ervaring op in de Conference League met Feyenoord, terwijl Ernest Poku (AZ) en Timo Zaal (SC Heerenveen) al debuteerden in de Eredivisie en spelers als Rio Hillen (Jong Ajax), Livano Comenencia, Mohamed Nassoh (beiden Jong PSV), Devin Haen (De Graafschap), Mees Rijks (Jong FC Utrecht) regelmatig spelen in de Keuken Kampioen Divisie.

Andere bekende namen, zoals Naci Ünüvar, Youri Regeer, Xavi Simons, Kian Fitz-Jim en Fedde de Jong waren er helemaal niet bij in de eliteronde van de EK-kwalificatie. Het EK had een mooie nieuwe stap in de ontwikkeling van de talenten kunnen zijn, weet Konterman. 'Het is voor ons jammer geweest dat de eliteronde uiteindelijk is verplaatst van maart naar juni. Toen was iedereen fit, hadden we meer keuze gehad qua spelers. Een eliteronde in maart paste veel beter in de Nederlandse kalender.'

'Voor de oudere jongens in het team was het hun laatste kans om een jeugd-EK te spelen. Daar hebben we het afgelopen jaar heel veel over gesproken. Die droom is uiteengespat', treurt de bondscoach. 'Zo’n toernooi is zo gaaf om mee te maken. Veel grote spelers hebben er in het verleden ook gestaan, echte kanonnen die je nu in de Champions League ziet. Voor alle voetballers is het een droom om dat een keer te ervaren. Als dat niet lukt is dat zuur.' Uiteindelijk eindigden Servië en Oekraïne samen bovenaan met hetzelfde doelsaldo; op basis van fair play kwalificeerde Servië zich.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.