Nederland Onder-19 na dramatische elitefase niet naar EK

Reacties

Het hoogste jeugdelftal van Nederland is er dit jaar niet bij op het EK in Slowakije. Nederland Onder-19 had een wonder nodig tegen de leeftijdsgenoten uit Oekraïne, maar ook op de laatste speeldag van de elitefase liep het helemaal verkeerd. Door een 1-2 nederlaag in eigen land eindigt Oranje onderaan in een groep met Oekraïne, Noorwegen en Servië.

Nederland Onder-19 na dramatische elitefase niet naar EK
© Pro Shots

De slechte elitefase komt behoorlijk onverwachts voor de manschappen van coach Bert Konterman. De eerste fase van de EK-kwalificatie werd immers op overtuigende wijze doorstaan. De Nederlandse talenten plaatsen zich ongeslagen voor de elitefase, met een doelsaldo van 13-1 eindigde Oranje bovenaan in een groep met Israël, Cyprus en Moldavië.

Een ronde verder liep het dus allemaal anders. Nederland begon op Varkenoord – het minitoernooi werd in Nederland georganiseerd – met een 1-2 nederlaag tegen Servië. Toen het tweede groepsduel tegen Noorwegen in 1-1 eindigde, hing EK-kwalificatie aan een zijden draadje voor Oranje. Er moest gewonnen worden van Oekraïne, maar het duel op het jeugdcomplex van Feyenoord ging verloren.

Dat terwijl Nederland Onder-19 nog goed begon op Varkenoord. AZ'er Ernest Poku (hoofdfoto) opende in de vijftiende minuut de score, maar na een rode kaart voor NEC-keeper Robin Roefs greep Oekraïne het initiatief. Dit leidde tot twee doelpunten in de tweede helft en dus de uitschakeling van Nederland Onder-19.

1. Servië 3-7 (6-4)
2. Oekraïne 3-7 (6-4)
3. Noorwegen 3-1 (5-7)
4. Nederland 3-1 (3-5)

Ongeluk
Het elftal werd zondag opgeschrikt door een ongeluk van enkele spelers van Nederland Onder-19. Onder anderen Dani van den Heuvel en Gabi Caschili moesten het kamp verlaten na een verkeersongeval. Keeper Van den Heuvel moest naar een ziekenhuis om behandeld te worden aan zijn verwondingen, Caschili liep een hersenschudding op. Twee andere spelers en een staflid waren ook betrokken bij het ongeluk, zij werden niet bij naam genoemd door de KNVB en voegden zich na het ongeluk weer bij de selectie.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.