Koningskoppel schiet Heerenveen in enerverend duel naar linkerrijtje

SC Heerenveen heeft zondagmiddag zijn tweede Eredivisie-zege op rij geboekt. De Friezen waren in eigen huis te sterk voor Willem II, dat een wedstrijd met twee gezichten speelde.

sc Heerenveen
4 - 2
Willem II
Willem II

Willem II beleefde donderdag nog een memorabele bekeravond. De Tilburgers wonnen na strafschoppen van AZ en plaatsten zich voor de finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi. Trainer Adrie Koster stelde in het Abe Lenstra Stadion twee andere spelers op: debutant Victor van den Bogert en Vangelis Pavlidis vervingen Jordens Peters en Aras Özbiliz. Koster gaf vooraf aan dat hij benieuwd was of zijn elftal het fysiek kon opbrengen in Friesland.

De trainer kreeg al snel antwoord. Willem II begon beschamend aan de wedstrijd en kreeg na vier minuten de eerste tegentreffer te verwerken. Dat was overigens wel een schitterend doelpunt. Lucas Woudenberg stuurde Sam Lammers de diepte in, de spits nam de bal uitstekend mee en gaf hem met buitenkant voet perfect voor op Michel Vlap. De diepgaande middenvelder wipte hem met gevoel over doelman Timon Wellenreuther heen: 1-0.

In de tiende minuut kwam Vlap opnieuw goed door en zag hij zijn voorzet geblokt worden door de arm van Van den Bogert. De debutant beleefde zo een ongelukkig debuut, want de bal ging op de stip. Wellenreuther manifesteerde zich tegen AZ nog als echte penaltykiller, maar had geen antwoord op de inzet van Lammers: 2-0. Tien minuten voor rust werd het ook nog 3-0. Opnieuw was het duo Lammers-Vlap daar verantwoordelijk voor. Vlap stuurde de spits weg met een steekpassje en Lammers rondde prima af.

Comeback
De 3-0 ruststand was een adequate afspiegeling van de krachtsverhoudingen voor rust. Heerenveen wervelde, Willem II zwalkte. Koster greep de pauze aan om zijn ploeg op scherp te zetten en met succes, want in de tweede helft toonden De Tricolores een totaal ander gezicht. De bezoekers gooiden de schroom van zich af en kwamen binnen een kwartier op 3-2. Alexander Isak en Vangelis Pavlidis passeerden de Heerenveen-defensie, die een erg wankele indruk maakte. Alleen NAC Breda kreeg dit seizoen meer tegengoals dan de Friezen.

Willem II leek zo hard op weg naar een knappe comeback, maar Thomas Meissner gooide de Tilburgse glazen in met een domme actie. De Duitser zette zijn noppen in de achillespees van Lammers en kreeg direct rood. Daarmee was de angel uit de aanvalsdrang van de bezoekers, al kregen ze nog wel kansen.

In de vierde minuut van de extra tijd zorgde Ben Rienstra op aangeven van Woudenberg voor het slotakkoord: 4-2. Door de tweede zege op rij staat de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink plotseling weer in het linkerrijtje. Willem II zakt naar plek elf.