Penaltykiller Wellenreuther helpt Willem II aan finaleplaats

Willem II heeft zich donderdag ten koste van AZ geplaatst voor de finale van de strijd om TOTO KNVB-beker. In Tilburg werd na strafschoppen de eindstrijd tegen Ajax bereikt.

Willem II
Willem II
ns
1 - 1
AZ
AZ

AZ was als een gewaarschuwd man richting Tilburg afgereisd. Afgelopen zondag was er immers in Tilburg een einde gekomen aan de perfecte start van 2019. Na zes zeges zonder tegentreffer moesten de Alkmaarders bij Willem II het hoofd buigen.

Het verlies deed pijn in de jacht op de derde plaats in de Eredivisie, maar was tegelijkertijd een goede les met het oog op de strijd om de eerste hoofdprijs sinds 2013. De Alkmaarders leken die les geleerd te hebben.

Het gewaarschuwde AZ nam halverwege de eerste helft een voorsprong. Calvin Stengs was de man die de gasten op het goede spoor zette. De aanvaller had net wat ruimte en maakte daarvan gebruik om van afstand Willem II-doelman Timon Wellenreuther kansloos te laten.

Voor AZ, dat dit bekerseizoen nog geen treffer had geïncasseerd, was de klus daarmee nog niet geklaard. Lang leek er weinig reden tot zorg voor de ploeg van trainer John van den Brom. Zonder de zieke Marios Vrousai slaagde Willem II er lange tijd niet in de Alkmaarse defensie in verlegenheid te brengen. Na ruim een uur hadden de Tilburgers dan toch de gelijkmaker te pakken. Na een passje van invaller Vangelis Pavlidis stond Alexander Isak voor AZ-doelman Marco Bizot en de Borussia Dortmund-huurling bleef koel; 1-1.

Willem II putte moed uit de gelijkmaker, waar AZ steeds verder wegzakte. De Tricolores maakten de meeste aanspraak op een tweede treffer. Er werd geen verschil gemaakt in de reguliere speeltijd noch in de verlenging. De spaarzame kansen waren niet besteed aan Pavlidis en AZ-invaller Bjørn Johnsen, waar Kristofer Kristinsson namens Willem II de paal raakte en Renato Tapia in de blessuretijd net een teen tekort kwam.

Een strafschoppenserie, genomen volgens het ABBA-systeem, moest de beslissing brengen. Wellenreuther ontpopte zich tot de held van Willem II. De goalie stopte de pogingen van Teun Koopmeiners, Guus Til én Ricardo van Rhijn. Bij de inzet van Johnsen bood de paal uitkomst voor de Duitse keeper. Daardoor was Willem II na twee keer dit seizoen in de Eredivisie ook in de KNVB-bekerstrijd te sterk voor AZ. Op 5 mei wacht Ajax in De Kuip als tegenstander.