Koeman zelfkritisch: 'Had misschien voor een punt moeten kiezen'

Reacties

Ronald Koeman baalt enorm van de nederlaag van Oranje tegen Duitsland zondagavond (2-3). Toch zag de bondscoach ook lichtpunten bij zijn ploeg.

Koeman zelfkritisch: 'Had misschien voor een punt moeten kiezen'

'We startten niet goed', blikte Koeman terug bij de NOS. 'We wisten natuurlijk niet precies hoe Duitsland zou gaan spelen. Ik was niet verrast, maar het vergt wel een aantal aanpassingen. Daarom koos ik ook voor Quincy Promes als linksbuiten en Ryan Babel op rechts. Maar Duitsland veranderde heel vaak, dat is gewoon heel erg moeilijk. We wilden druk zetten, maar daardoor kwamen we ook met heel grote ruimtes in de rug te spelen. Dat leverde een aantal gevaarlijke momenten op, maar je moet ook de twee heel grote kansen van ons op de 1-1 niet vergeten', doelde hij op de mogelijkheden van Babel halverwege de eerste helft.

Na de 2-2 van Memphis Depay in de 64ste minuut besprak Koeman met zijn assistenten de opties om het punt te koesteren. 'We hebben verschillende scenario's besproken. Ik wilde Nathan Aké inbrengen voor Quincy Promes om zo het punt binnen te slepen. Misschien had ik dat moeten doen', stak de bondscoach de hand ook in eigen boezem. Koeman besloot uiteindelijk om zijn elftal niet te wijzigen.

'We kregen kansen op de 3-2 en als je op het veld staat, voel je dat die 3-2 erin zit. In de slotfase, de laatste twee à drie minuten werd Duitsland wel gevaarlijker. Het toont mentaliteit dat we zijn doorgegaan, dat valt te prijzen, maar ik had wel het gevoel dat de goal ook aan Duitse kant kon vallen.' Tot afgrijzen van de bondscoach was dat precies wat er gebeurde; Nico Schulz scoorde in de negentigste minuut.

Toch wilde Koeman ook niet doorslaan in de negativiteit. 'Dat is misschien ook typisch Nederlands: we gaan van hosanna naar het dieptepunt dat we ons niet gaan plaatsen. Duitsland is gewoon een geweldig team. Het had alle kanten op kunnen gaan. De vorige keer speelden we gelijk terwijl we hadden moeten verliezen, nu hadden we kunnen winnen en verliezen we. Het zit dicht bij elkaar en dat is wel een compliment waard voor dit elftal.'

Koeman was blij met de veerkacht van zijn elftal in de Johan Cruijff Arena. 'Je staat 0-2 achter bij rust en dan kun je bij de pakken neerzitten, maar dat hebben we niet gedaan. Daar ben ik trots op. De tweede helft was geweldig. Maar ja, pak een punt, zou ik zeggen.'

EK-kwalificatie

Stand Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Onbegrijpelijk dat Oranje de boel nog zo opengooit in de slotfase'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.