De Jong: 'Na die 2-2 denk je: we gaan er overheen'

Frenkie de Jong erkent dat Oranje tegen Duitsland voor de 3-2 ging toen eenmaal de 0-2 achterstand was weggewerkt. In plaats van zelf een driepunter te noteren, was het Nico Schulz die in de laatste minuut Duitsland de overwinning bezorgde: 2-3.

'Als het goed gaat, en dat ging het, moet je denk ik op dezelfde voet verder gaan. Je ziet dan geen reden om het te veranderen', zei De Jong bij de NOS. Hij legde daarmee uit waarom Oranje niet het punt koesterde nadat de 0-2 voorsprong van Duitsland weg was gepoetst door goals van Matthijs de Ligt en Memphis Depay. 'We kregen het geloof, we maakten een vroege goal, het publiek staat er dan achter. Dan denk je: we gaan er overheen voor de 3-2.'

Wat volgens de Ajacied het probleem was in de eerste helft? 'We stonden niet goed. Het doordekken was denk ik het grootste probleem. Als ze op het middenveld opendraaiden, hadden ze het hele veld voor zich. Ik denk dat je Duitsland dan ook sterker maakt. Als je beter staat, kan je doordekken en duels winnen.'

Ondanks de 0-2 achterstand hield De Jong constant het geloof in een comeback. 'In Duitsland kwamen we ook terug van 2-0 (in het Nations League-duel dat eindigde in 2-2, red.) dus we hadden er zeker nog wel geloof in. Dit was een beetje dezelfde soort eerste helft als toen.'

De Jong spreekt van een goede leerschool. 'Elke wedstrijd is een goede leerschool. Nu, zoals die eerste helft, zeker. Dat kan echt niet nog een keer. De teleurstelling is supergroot. In Duitsland scoorden wij laat, nu zit het hen een beetje mee.'

Terugblikken op Nederland - Duitsland met Martijn Krabbendam.