Koeman baalt van 'groot gemis' en bespreekt rol Weghorst

Reacties

Ronald Koeman heeft door de afwezigheid van Virgil van Dijk (persoonlijke omstandigheden), Ryan Babel (blessure) en Marten de Roon (schorsing) een aantal keuzes te maken voor het laatste EK-kwalificatieduel met Estland. Zo is er onder meer de vraag wie aanvoerder Van Dijk achterin vervangt. 

Koeman baalt van 'groot gemis' en bespreekt rol Weghorst
© Pro Shots
Nederland
Nederland
5 - 0
Estland
Estland

'Ik ga wel iets doen morgen wat anders is dan zoals we gespeeld hebben', verklapte Koeman op de persconferentie van maandagmiddag op de vraag of hij een andere tactiek hanteert tegen Estland. Hij moet bovendien met Van Dijk, Babel en De Roon immers drie spelers missen die op bezoek in Noord-Ierland nog aan de aftrap verschenen. 'Natuurlijk is dat een gemis. Hij is niet voor niets aanvoerder en speelt niet voor niets altijd. Hij is Europees voetballer van het jaar, maar we hebben ook andere jongens voor die positie. Goed om hen ook te zien', aldus Koeman, die direct na het duel met Noord-Ierland sprak met Van Dijk over zijn absentie tegen Estland.

Georginio Wijnaldum zal de aanvoerdersband dragen door de absentie van Van Dijk, maar wie de Liverpool-verdediger in de verdediging vervangt, is nog de vraag. Met Daley Blind en Nathan Aké heeft Koeman twee linksbenige verdedigers in de gelederen die op die positie uit de voeten kunnen. Hoewel Blind bij Oranje linksback speelt en Aké ook voor die positie in aanmerking komt bij het Nederlands elftal spelen zij bij respectievelijk Ajax en Bournemouth wel links in het hart van de defensie.

'Dat is een keuze die ik moet gaan maken. Er kunnen allerlei andere redenen zijn om voor de een te kiezen. Frisheid en fitheid spelen ook een rol, maar je kan ook bepaalde spelers willen zien. Normaal gesproken spelen we met een dusdanig vast team en nu er plekjes openvallen, is er nu de mogelijkheid om andere jongens wel op te stellen', vertelde Koeman, die ook stelde dat Stefan de Vrij nog niet volledig fit was. 'Hij zou in kunnen vallen als het noodzakelijk is.'

Voorin valt Babel weg voor het duel met Estland, maar daar staat tegenover dat Memphis Depay weer fit genoeg is om te spelen. 'Hij was zaterdag al fit. Er was ook constant contact met Olympique Lyon. Dat speelt ook een rol, al zeggen clubs natuurlijk vaak "niet spelen, niet spelen". Maar ik ga vanmiddag nog rustig met hem zitten', liet Koeman nog in het midden of de Oranje-topscorer ook daadwerkelijk gaat spelen.

Weghorst
'Zou kunnen', beantwoordde Koeman de vraag of hij Myron Boadu (en Calvin Stengs) en debuut zou gunnen. Ook ging de bondscoach nog in op de selectie van Wout Weghorst, die ook nog concurrentie van Luuk de Jong heeft en zodoende weinig zicht op speelminuten lijkt te hebben. Waarom hij dan toch bij de selectie zit? 'Omdat hij kans maakt op een EK-selectie. Misschien zijn de trainingen wel veel interessanter dan Estland-thuis. We hadden bovendien blessures met Memphis en Donyell Malen. Dat geeft de gelegenheid spelers te zien. Speeltijd is niet altijd bepalend om iemand te selecteren.'

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep C EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
8
7
0
1
30-7
+23
21
2
Nederland
8
6
1
1
24-7
+17
19
3
Noord-Ierland
8
4
1
3
9-13
-4
13
4
Wit-Rusland
8
1
1
6
4-16
-12
4
5
Estland
8
0
1
7
2-26
-24
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Als je van Frankrijk en Duitsland wint, ben je een EK-favoriet'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.