KNVB wil regels bij afbreken competitie: 'Niet nog eens laten verrassen door pandemie'

Reacties

Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal gingen de gedupeerde clubs vanmiddag akkoord met een schadevergoeding. Bekerfinalist FC Utrecht streek met 600 duizend euro de hoogste vergoeding op.

KNVB wil regels bij afbreken competitie: 'Niet nog eens laten verrassen door pandemie'
© Pro Shots

'Het is prettig dat deze discussie nu achter de rug is', zegt KNVB-directeur Eric Gudde die nadrukkelijk spreekt over een 'tegemoetkoming' en niet over compensatie. 'Want ik ben er heilig van overtuigd dat we het correct hebben aangepakt. Die bevestiging hebben wij ook steeds gekregen van de UEFA.'

De compensatie wordt betaald uit het solidariteitsfonds dat de KNVB samen met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ heeft opgericht. In totaal ontvangen FC Utrecht (600.000), Cambuur (425.000), De Graafschap (375.000), NAC Breda (50.000) en FC Volendam (50.000) anderhalf miljoen euro. Het overige deel uit het fonds gaat naar de Eredivisie CV (69 procent) en de Coöperatie Eerste Divisie (31 procent). Zij moeten vervolgens zelf bepalen hoe ze dit gaan verdelen onder de clubs.

Het is nog onduidelijk hoeveel er in de pot komt, aangezien het geld wordt betaald door de clubs die de groepsfase van de Europese toernooien bereiken. Tot dusverre is alleen Feyenoord verzekerd van de groepsfase (Europa League). Aangezien de hoofdtoernooien pas starten in oktober, zullen de UEFA-premies en dus ook de uitkeringen uit het solidariteitsfonds nog even op zich laten wachten. Bovendien moet de UEFA – die zelf ook kampt met schade door de coronacrisis – de hoogte van de Europese premies voor het nieuwe seizoen nog bekendmaken.

Naar aanleiding van de commotie over Europese tickets en het niet toekennen van promotie/degradatie is een werkgroep in het leven geroepen die moet gaan bepalen wat er moet gebeuren als in de toekomst nogmaals de competitie moet worden gestaakt. Gudde: 'We mogen ons niet nog eens laten verrassen door een pandemie of door nieuwe beperkende maatregelen door corona. Voor de start van de competitie moeten we de spelregels klaar hebben.'

De werkgroep gaat bestaan uit Gudde, Jean-Paul Decossaux (KNVB), Mark Boetekees (KNVB), Jan de Jong (Eredivisie CV), Marc Boele (Coöperatie Eerste Divisie), twee nog aan te wijzen Eredivisie-directeuren, twee nog aan te wijzen Eerste Divisie-directeuren en afgevaardigden van de spelersraad en trainersraad.

Ook is besloten dat Jan Smit langer voorzitter blijft van de raad van commissarissen. Zijn termijn liep eigenlijk in het najaar af. 'Een wisseling van de wacht in coronatijden is hartstikke onhandig', zegt Gudde. De voormalige preses van Heracles Almelo blijft nu tot na het EK rvc-voorzitter. In december wordt er een werkgroep geformeerd die een opvolger gaat zoeken.

Bij de bijna drie uur durende vergadering van vanmiddag was één club afwezig: AZ.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.