Lastige situatie Eredivisie-clubs: EL- en CL-voorronde al in augustus

Reacties

De voorronden van de Champions League en Europa League zullen al in augustus beginnen, hetgeen grote gevolgen kan hebben voor de voorbereiding van de Eredivisie-clubs.

Lastige situatie Eredivisie-clubs: EL- en CL-voorronde al in augustus
© Pro Shots

In Nederland is het immers tot 1 september verboden om voetbalwedstrijden te organiseren. Als deze datum niet naar voren wordt gehaald, kan er in Nederland amper gevoetbald worden ter voorbereiding op de voorrondes.

Er is overigens geen sprake van een tweeluik. De confrontaties in de voorrondes van de Europese toernooien worden over één duel beslist, met uitzondering van de play-offs voor de Champions League. De groepsfases van de Champions League en Europa League beginnen in de week van maandag 21 oktober.

Van de clubs die de KNVB inschreef, hoeft alleen Feyenoord sowieso geen voorronden te spelen. De Rotterdammers zullen rechtstreeks deelnemen aan de groepsfase van de Europa League. Ajax mag de voorronden van de Champions League overslaan als de winnaar van de huidige editie van het kampioenenbal zich ook via de eigen competitie plaatst voor het elitetoernooi.

AZ heeft het grootste probleem. De Alkmaarders stromen op weg naar de groepsfase van de Champions League in de tweede voorronde in. Dat betekent dat AZ op 25 of 26 augustus moet spelen. Zoals de situatie nu is in Nederland, kan de ploeg van Arne Slot dan sowieso niet in eigen land spelen.

Willem II komt ook in het nauw. De Tilburgers stromen in bij de tweede voorronde van de Europa League en spelen op 17 september al. Het is de vraag in hoeverre Willem II zich goed op dat duel kan voorbereiden. PSV komt op 24 september voor het eerst Europees in actie.

De deadline voor het inschrijven van ploegen voor de Europese toernooien komend seizoen ligt voor de nationale bonden op 3 augustus. De KNVB heeft de tickets dus al verdeeld. Op 1 en 2 oktober zullen de lotingen voor de groepsfase van de Champions League en de Europa League plaatsvinden.

De voorrondes in de Champions League:

Voorronde van de voorronde: 8 en 11 augustus.

Eerste voorronde: 18/19 augustus.

Tweede voorronde: 25/26 augustus.

Derde voorronde: 15/16 september.

Play-offs: 22/23 en 29/30 september.

De voorrondes in de Europa League:

Voorronde van de voorronde: 20 augustus.

Eerste voorronde: 27 augustus.

Tweede voorronde: 17 september.

Derde voorronde: 24 september.

Play-offs: 1 oktober.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.