KNVB wil opvolger Van Praag gaan betalen

Reacties

De KNVB wil de toekomstige voorzitter van de bond een salaris gaan betalen. Dat voorstel staat in het profiel dat een opvolgingscommissie heeft gemaakt over de vervanging van Michael van Praag, die eind 2019 zal aftreden.

KNVB wil opvolger Van Praag gaan betalen

Tot dusverre werkte de bondspreses altijd onbezoldigd. Wel is het zo dat zowel Van Praag als zijn voorganger Jeu Sprengers (voorzitter tussen 1993 en 2008) zijn Nederlandse voorzitterschap kon gebruiken als een springplank naar het UEFA-bestuur, waar wél vergoedingen worden uitgekeerd. De KNVB verwacht dat de nieuwe voorzitter gemiddeld twee dagen per week kwijt zal zijn aan de functie en dat 'de vergoeding passend moet zijn en in enige relatie staat tot de vergoeding die de directieleden ontvangen'.

Tevens wil de bond een garantie dat de opvolger bereid is twee termijnen van vier jaar aan te gaan. De laatste 25 jaar telde de KNVB slechts twee voorzitters. Van Praag is straks bij zijn afscheid elf jaar actief geweest als bondshoofd, terwijl Sprengers bij zijn overlijden in 2008 zelfs vijftien jaar uithangbord was van de voetbalbond. In de achtkoppige commissie die een opvolger voor Van Praag gaat zoeken, hebben onder anderen Eric Gudde (KNVB), Peter Fossen (PSV) en Arie van Eijden (ex-Ajax en Almere City) zitting. Zij worden ondersteund door een extern recruitmentbureau en zoeken een ervaren boegbeeld met gezag.

De macht van de nieuwe preses zal overigens beperkt zijn. Eerder werd gesproken over een voorzitter als baas van de organisatie, maar dat vindt de opvolgingscommissie bij nader inzien niet wenselijk. Aangezien Eric Gudde en Jan Dirk van der Zee al een gezamenlijke directie vormen die respectievelijk de prof-en amateurtak aansturen, komt het accent bij de nieuwe voorzitter meer te liggen op het vertegenwoordigen van de bond naar buiten toe (net als bij Van Praag nu). Aangezien de KNVB vorig jaar ook de functie secretaris-generaal nieuw leven heeft ingeblazen met de benoeming van Gijs de Jong, die al volop actief is met het vertegenwoordigen van de KNVB in het buitenland, zal de rol van de nieuwe voorzitter in de praktijk vermoedelijk een hoog ceremonieel gehalte hebben.

In het voorjaar wil de KNVB zijn nieuwe voorzitter benoemen, die vervolgens nog tot eind 2019 zal worden ingewerkt door Van Praag. Zijn termijn als bestuurder van de UEFA loopt nog door tot 2021.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.