KNVB gaat in op FIFA-oproep: 'Teleurgesteld gereageerd'

Reacties

De KNVB heeft vrijdagavond gereageerd op de berichten van de FIFA betreffende het WK in Qatar. Secretaris-generaal Gijs de Jong zegt dat de bond zich overminderd zal blijven inzetten voor verbeteringen van de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar.

KNVB gaat in op FIFA-oproep: 'Teleurgesteld gereageerd'
© Pro Shots

De KNVB schrijft in een statement dat het vrijdag twee berichten van de FIFA heeft ontvangen over het WK. Eén daarvan was de dringende oproep aan alle landen om te focussen op het voetbal. De Jong reageert als volgt: 'De KNVB wil na het WK op twee zaken trots kunnen zijn: op de prestaties van het Nederlands elftal op het veld én op de blijvende verbeteringen van de situatie van de arbeidsmigranten in Qatar. We blijven ons ook voor dit laatste onderwerp onverminderd inzetten. We zijn hier al langere tijd mee bezig en blijven dit ook na het WK doen', verzekert hij.

In het statement geeft de KNVB ook uitleg over het andere bericht van de FIFA: 'De UEFA-werkgroep voor arbeids- en mensenrechten, waar de KNVB onderdeel van uitmaakt, heeft van FIFA een reactie ontvangen op de eerdere gesprekken en correspondentie over zaken als een compensatiefonds voor gedupeerde arbeidsmigranten of nabestaanden, de vestiging van een (juridisch ingestoken) migrant workers centre en de rechten van LHBTI’ers in Qatar', legt de bond uit.

'In de reactie benadrukte FIFA de vooruitgang die in Qatar is geboekt. Hiervoor werd verwezen naar het rapport van de ILO (International Labour Organization), dat deze week is verschenen. De toezegging dat alle bezoekers van het WK veilig én welkom zijn, werd opnieuw herhaald. Helaas heeft FIFA (nog) geen concrete toezeggingen gedaan over het compensatiefonds en het migrant workers centre, zoals juist specifiek is gevraagd. De werkgroep heeft vanmiddag gezamenlijk teleurgesteld gereageerd naar FIFA: binnen twee weken reizen alle teams af naar Qatar en de bij de werkgroep aangesloten landen willen het WK ingaan met de toezegging dat deze twee zaken worden opgepakt.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.