Amnesty maakt gehakt van brief Infantino: 'Het is verbijsterend'

Reacties

Amnesty International heeft woedend gereageerd op de brief van Gianni Infantino. De voorzitter van de FIFA riep de 32 deelnemende landen aan het WK op om zich tijdens het toernooi in Qatar 'te focussen op het voetbal'.

Amnesty maakt gehakt van brief Infantino: 'Het is verbijsterend'
© Pro Shots

Amnesty las vrijdag met verbazing de brief van Infantino aan de deelnemers van het WK. 'Als Gianni Infantino wil dat de wereld 'zich op het voetbal richt', dan is er een simpele oplossing: FIFA zou eindelijk eens kunnen beginnen met het aanpakken van de serieuze mensenrechtenschendingen in plaats van ze onder het tapijt te schuiven', reageert Steve Cockburn in een statement van de mensenrechtenorganisatie.

'Een eerste stap zou zijn om zich openbaar uit te spreken voor oprichting van een fonds om migrantenarbeiders te compenseren, voor de start van het WK, en ervoor zorgen dat lhbti'ers niet gediscrimineerd of lastiggevallen worden. Het is verbijsterend dat ze dit nog altijd niet hebben gedaan', vervolgt het hoofd economics en social justice van Amnesty.

Volgens Cockburn moet de FIFA juist in actie komen. 'Infantino heeft gelijk als hij zegt dat voetbal zich niet in een vacuüm bevindt. Honderdduizenden arbeiders zijn gebruikt om dit toernooi mogelijk te maken en hun rechten kunnen niet worden vergeten of weggewuifd. Ze verdienen gerechtigheid en compensatie, geen loze beloften, en de klok tikt door.'

Amnesty schrijft dat er in mei samen met een aantal andere organisaties een oproep is gedaan aan Qatar en de FIFA voor compensatie aan de arbeidsmigranten in het Arabische land. 'Sindsdien heeft deze oproep steun gekregen van veel voetbalclubs, en WK-sponsoren en de hogere leiding van de FIFA hebben het belang van compensatie erkend, maar de voetbalbond heeft zich daar nog niet publiekelijk aan gecommitteerd.'

Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.