Knap doelpunt Zahavi, Higler helpt Van 't Schip op weg

Eran Zahavi heeft zondagavond nog maar eens gescoord voor Israël, maar de PSV-aanwinst kon een nederlaag van zijn land in de Nations League niet voorkomen. Dusan Tadic verloor met Servië eveneens. John van 't Schip had wel succes met Griekenland, dat een penalty kreeg van scheidsrechter Dennis Higler.

divisie b

Israël
Israël
1 - 2
Tsjechië
Tsjechië

Zahavi was afgelopen donderdag nog de schlemiel door als enige een penalty te missen in de strafschoppenserie van de play-off tegen Schotland, waardoor Israël deelname aan het EK van volgend jaar definitief uit het hoofd kon zetten. Drie dagen later liet de PSV-aanwinst zich weer van zijn beste kant zien door de bal tien minuten na rust op fraaie wijze in de verre hoek te schieten. Het was zijn vijftiende goal in zijn laatste vijftien interlands (!), een waanzinnig goed moyenne.

Veel schoot Isräel er uiteindelijk niet mee op, want halverwege leidde Tsjechië al met 0-2. Dat mocht de Israëlische doelman Ofir Marciano zich aanrekenen, omdat hij na een terugspeelbal van linksback Joel Abu Hanna pijnlijke in de fout ging bij zijn aanname. Vlak voor rust bouwde Matej Vydra de voorsprong verder uit toen Lukas Masopust hem wegstuurde. Isräel (met Vitesse-back Eli Dasa in de basis) kreeg na de 1-2 nog kansen op de gelijkmaker, maar die zat er niet meer in.

Hongarije

Ajax-aanvoerder Tadic had donderdag met een belangrijke assist in de play-offs tegen Noorwegen wel succes, maar kon zondag het verschil niet maken voor Servië. Hongarije zorgde ervoor dat degradatie uit Divisie B van de Nations League na drie duels dreigt. Norbert Könyves strafte in de eerste helft geklungel in de Servische defensie af en die klap kwamen Tadic, Nemanja Gudelj en hun ploeggenoten niet meer te boven. Na drie duels staat Servië daardoor onderaan.

Moldavië

Voor Van 't Schip lonkt juist promotie naar Divisie B. Griekenland, met Pantelis Hatzidiakos (AZ) en Vangelis Pavlidis (Willem II) in de basis, boekte zondagavond zijn tweede zege door Moldavië thuis te verslaan. Vlak voor rust gaf Higler de aanzet voor dat succes, door een penalty toe te kennen en Veaceslav Posmac met rood van het veld te sturen wegens het afstoppen van een doorgebroken speler. Aanvoerder Anastasios Bakasetas maakte vanaf elf meter geen fout.

Na rust kwam de overwinning van Griekenland niet meer in gevaar. Petros Mantalos maakte er na een lange pass van Bakasetas al snel 2-0 van. Met tien man kwam Moldavië daarna niet meer terug uit geslagen positie, al legde Higler de bal in de slotfase nogmaals op de stip na een overtreding van de debuterende Lazaros Rota (Fortuna Sittard). Nicolae Milinceanu verzuimde dat buitenkansje echter te benutten, waardoor de Grieken samen met Slovenië strijden om plek één.