Jong Oranje stunt in slotseconde en knikkert sterrenploeg Frankrijk uit het EK

Reacties

Jong Oranje heeft zich dankzij een onwaarschijnlijke Houdini-act geplaatst voor de halve finale van het EK Onder-21. Door een goal in de dying seconds werd de sterrenploeg van Jong Frankrijk geklopt, Myron Boadu was met twee goals de grote man.

Jong Oranje stunt in slotseconde en knikkert sterrenploeg Frankrijk uit het EK
© Pro Shots
Nederland O21
Nederland O21
2 - 1
Frankrijk O21
Frankrijk O21

Zoals bekend is het EK Onder-21 opgeknipt in twee delen. De poulefase werd eind maart al afgewerkt: Nederland eindigde in Groep A als eerste dankzij remises tegen Roemenië (1-1) en Duitsland (1-1) en een eclatante zege op Hongarije (6-1). In de kwartfinale stond Jong Oranje daarom verrassend genoeg tegenover topfavoriet Frankrijk, dat zich slechts als nummer twee van Groep C kwalificeerde. Twee maanden na die groepsfase ontbraken er echter nogal wat grote namen in de selectie van Van de Looi.

Ga maar na. Cody Gakpo en Teun Koopmeiners zitten (net als Jurriën Timber) bij het grote Oranje, terwijl Deyovaisio Zeefuik, Brian Brobbey en Noa Lang geblesseerd afhaakten. Met een uitgeklede selectie nam Oranje het dus op tegen een ongekend sterk Frankrijk. Centraal achterin stond het RB Leipzig-duo Dayot Upamecano/Ibrahima Konaté, spelers die deze zomer respectievelijk de overstap maken naar Bayern München (voor 43 miljoen euro) en naar Liverpool (voor 40 miljoen). Daarnaast zijn ook basisspelers Houssem Aouar (Olympique Lyon), Jonathan Ikoné (Lille OSC), Moussa Diaby (Bayer Leverkusen) en Odsonne Édouard (Celtic) zeer bekende namen.

Kansen voor Stengs
Toch was het krachtsverschil voor rust niet zo enorm als door sommigen vooraf misschien werd verwacht. Sterker nog: de eerste kansen waren voor Calvin Stengs. De AZ-aanvaller die afviel voor het grote Oranje schoot de bal eerst naast via het been van Upamecano, even later werd zijn schot uit een voorzet van de sterk spelende linksback Tyrell Malacia (die speelde in plaats van PSG-verdediger Mitchel Bakker) geblokt. Kort na die twee kansen was het vervolgens tóch raak aan de andere kant.

Dayot Upamecano (eerste Fransman van links) kop raak, Jong Oranje kijkt toe.
© Pro Shots
Dayot Upamecano (eerste Fransman van links) kop raak, Jong Oranje kijkt toe.

Feyenoord-keeper Justin Bijlow (hij kreeg de voorkeur boven zijn Ajax-concurrent Kjell Scherpen) tikte een knal van Ikoné prachtig over zijn doel, maar uit de corner die daarop volgde kopte Upamecano krachtig raak. Nadat Aouar een flinke mogelijkheid op de 0-2 kreeg, maar de bal over het doel van Bijlow volleerde, kreeg Justin Kluivert de allergrootste kans van de eerste helft. Na een heerlijk passje van Perr Schuurs dook hij volledig vrij op tussen zijn Leipzig-collega's Upamecano en Konaté, maar Kluivert schoot vervolgens wild over.

Jong Oranje kon echter terugkijken op een prima eerste helft, de beloning daarvoor volgde kort na rust. Abdou Harroui probeerde het met een laag schot van afstand, maar de bal belandde in de voeten van Boadu. De AZ-spits stond net geen buitenspel, draaide zich om en schoot via keeper Illan Meslier (Leeds United) knap raak. Een flinke opsteker voor Nederland, zoals de misser van Ikoné dat in de 66ste minuut ook was. Hij legde zijn Lille-collega Sven Botman in de luren en ging ongehinderd af op Bijlow, maar zijn schot werd door Schuurs uit het doel gehouden. Ikoné kreeg in de rebound een herkansing, maar raakte de paal.

Tekst gaat verder onder de video.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op dat moment had Bijlow weer een keer redding moeten brengen, kort ná die kans van Ikoné redde de goed keepende goalie op een schot van Aurélien Tchouaméni, maar Jong Oranje speelde ook na rust lange tijd zeer behoorlijk. Domper was het uitvallen van de aangeslagen Malacia, waardoor Bakker alsnog mocht opdraven. Tegerlijkertijd kwam FC Groningen-middenvelder Azor Matusiwa voor Ferdi Kadioglu. Wat meer defensieve zekerheid was gewenst, omdat Frankrijk het heft langzaam maar zeker stevig in handen nam.

Het was overleven en dat lukte. Het werd zelfs nóg mooier. Omdat Aouar de bal in de slotseconde van de officiële speeltijd met een vliegende kopbal over het doel stuurde en Bijlow in blessuretijd redde op een schot van Romain Faivre, leek het verlengen te worden. Dat was echter buiten Boadu gerekend. Na een razendsnelle spelhervatting van Bijlow verstuurde Stengs een dieptepass op Kluivert. Die ging ervandoor en gaf een voorzet op Boadu, die in de allerlaatste vijf tellen van de wedstrijd glijdend de 2-1 binnenwerkte, waardoor Nederland in de halve finale staat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.