Ook supersub Brobbey kan valse start Jong Oranje niet voorkomen

Jong Oranje is woensdag op teleurstellende wijze gestart aan het EK Onder-21. De formatie van trainer Erwin van de Looi kwam tegen Roemenië niet verder dan een gelijkspel.

Roemenië O21
1 - 1
Nederland O21

Voor Jong Oranje was het de eerste EK-deelname sinds 2013. Gezien de selectie die Van de Looi tot zijn beschikking heeft wordt Nederland als een van de favorieten voor de eindzege gezien. De druk lag daardoor direct op de openingswedstrijd tegen Roemenië, waarin Van de Looi koos voor onder anderen Kjell Scherpen, Jordan Teze, Ludovit Reis en Noa Lang. Na een kans voor Olimpiu Morutan stichtte Dani de Wit voor het eerst gevaar namens Oranje met een goede kopbal.

De 0-1 en daarmee de eerste EK-goal voor Jong Oranje sinds Leroy Fer in 2013 kwam van Perr Schuurs. De verdediger van Ajax kreeg de bal panklaar op zijn hoofd gelegd door Justin Kluivert, die een hoekschop nam aan de rechterkant van het veld. Schuurs worstelde zich vrij in duel met verdediger Denis Ciobotariu en kopte overtuigend raak in de linkerhoek.

Kort na de 0-1 stond Schuurs echter ook aan de basis van de verrassende gelijkmaker van de Roemenen. Na balverlies van Oranje moest Schuurs ingrijpen. Hij gaf zo een vrije trap op zo'n twintig meter afstand van het doel weg. Scherpen zette de viermansmuur neer, terwijl Lang er ook nog achter ging liggen. Al die voorbereiding ten spijt schoot Andrei Ciobanu de bal perfect in de rechterkruising achter Scherpen, die kansloos was op de vrije trap.

Oranje kwam na de gelijkmaker nog het meest in de buurt van een doelpunt, maar die viel voor rust niet meer. De ploeg van Van de Looi moest in de tweede helft dus de aanval zoeken. Dat lukte echter nauwelijks. De Roemenen kregen misschien wel de grootste kans via Alexandru Pascanu, die van dichtbij de 2-1 binnen leek te koppen. Scherpen voorkwam dat echter met een uitstekende reflex.

Van de Looi probeerde met het inbrengen van Cody Gakpo voor Myron Boadu en later ook debutant Brian Brobbey voor Lang nog iets te forceren, maar het waren juist de Roemenen die kansen kregen in de slotfase. Ook Brobbey, die bij Ajax regelmatig scoort als invaller, kon zijn ploeg niet aan de zege helpen. Uiteindelijk werd er aan beide kanten niet meer gescoord en bleef het bij een voor Jong Oranje teleurstellend gelijkspel.

Hongarije O21
0 - 3
Duitsland O21

Duitsland Onder-21, dat twee jaar geleden nog met 2-1 verloor van Spanje in de finale, kwam in de eerste groepswedstrijd als een diesel op gang. Hongarije, met Heracles Almelo-speler Adrian Szöke voorin, hield zonder zelf ook maar iets te creëren een uur stand, maar stortte daarna als een kaartenhuis in elkaar. De Duitsers sloegen vervolgens toe via Lukas Nmecha en twee goals van Ridle Baku. Daardoor begon de favoriet voor de groepswinst in Groep A met een klinkende overwinning.

Spanje O21

In Groep B startte Spanje Onder-21 al eerder op de avond met een zege aan het EK. Slovenië werd het slachtoffer, al openden de Spanjaarden pas na rust de score. Met enkele bekenden als Brahim Díaz van AC Milan en Marc Cucurella van Getafe in de ploeg zorgde Javi Puado na 53 minuten voor 0-1. Een minuut later verdubbelde Gonzalo Villar de voorsprong en het slotakkoord was aan Juan Miranda.

Tsjechië O21
1 - 1
Italië O21
Italië O21

Italië Onder-21 volgde het voorbeeld van Spanje niet. De groepsgenoot bleef tegen Tsjechië steken op een gelijkspel en eindigde de wedstrijd ook nog met negen man. Gianluca Scamacca (ex-PSV en -PEC Zwolle) zorgde nog wel voor de eerste goal van het toernooi. In de tweede helft ging het mis. Giulio Maggiore maakte een eigen doelpunt en later kregen Sandro Tonali (direct) en Riccardo Marchizza (tweede geel) de rode kaart.