Jong Oranje opent EK in Georgië met gelijkspel tegen Jong België

Jong Oranje is het EK in Georgië begonnen met een 0-0 gelijkspel tegen Jong België. Met die uitslag mag de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi niet klagen.

België O21
België O21
0 - 0
Nederland O21

Het begin van Jong Oranje was sterk en veelbelovend. Kenneth Taylor kwam al vroeg in de wedstrijd in kansrijke positie, maar raakte de paal. Daarna kreeg ook Crysencio Summerville een kans om de score te openen en haalde België een bal van de lijn. Toch mocht Jong Oranje niet klagen dat het na 45 minuten spelen nog 0-0 stond, omdat de grootste kans van de eerste helft voor Loïs Openda was. Doelman Bart Verbruggen, die de voorkeur kreeg boven Kjell Scherpen, verrichtte een cruciale redding.

België kwam in de eerste helft moeizaam op gang, maar had de zaken in de tweede helft een stuk beter voor elkaar. Verbruggen moest twee keer gestrekt omdat Ryan Gravenberch niet bij de les was en verder waren er wat kansen die uiteindelijk over of naast gingen. De wedstrijd was voor de neutrale toeschouwer vermakelijk, maar voor aanhang van Jong Oranje viel minder te genieten, omdat de ploeg van Van de Looi niet meer zo dominant was als in de eerste helft.

België was een stuk gevaarlijker en daarom hoopte Van de Looi het nodige te forceren door Wouter Burger, Sven Mijnans en Ian Maatsen in te brengen, maar ook dat leverde weinig op. Van Brian Brobbey kwam het gevaar in ieder geval niet: de spits kwam in de tweede helft niet tot zijn recht en liep er bij vlagen verloren bij. Kort nadat Verbruggen wederom cruciaal werk verrichtte, was de grootste kans van Jong Oranje van invaller Mijnans. Openda schoot daarna op de arm van Jan-Paul van Hecke, maar kreeg geen strafschop, tot onvrede van iedere Belg die op het veld stond. Jong Oranje haalde de finish zonder verdere kleerscheuren.

Jong Oranje speelt aanstaande zaterdag tegen Portugal en drie dagen later, op dinsdag 27 juni, tegen gastheer Georgië.