Jong Oranje op EK tegen Spanje, Rusland en Duitsland

Jong Oranje is tijdens het EK onder-21 in Israël ingedeeld in Groep B bij de titelverdediger Spanje, Rusland en Duitsland. Daarmee stuit het team van bondscoach Cor Pot op de twee laatste Europese kampioenen.

Jong Oranje op EK tegen Spanje, Rusland en Duitsland

Jong Oranje genoot een beschermde status bij de loting in Tel Aviv, maar ontliep met gastland Israël en Noorwegen de twee landen met de laagste coëfficiënt. Israël is als gastland groepshoofd van Poule A en kreeg gezelschap van Engeland, Italië en dus ook Noorwegen.

Bij de opponenten van Jong Oranje zitten de twee meest recente Europese kampioenen. De jeugdploeg van Spanje werd in 2011 Europees Kampioen door in de finale in het Deense Aarhus Zwitserland met 2-0 te verslaan. Twee jaar eerder zegevierde Duitsland tijdens het jeugd-EK in Zweden. Engeland werd in Malmö op een 4-0 nederlaag getrakteerd.

Jong Oranje was tijdens die laatste twee toernooien afwezig, maar won in 2006 en 2007 twee EK's op rij. Onder leiding van toenmalig bondscoach Foppe de Haan waren doelpunten van Klaas-Jan Huntelaar (twee) en Nicky Hofs in 2006 voldoende om Oekraïne in Porto met 3-0 te verslaan.

Een jaar later was Nederland zowel titelverdediger als organisator. Op het EK in eigen land plaatste Jong Oranje zich na een bizarre penaltyserie tegen Engeland (13-12) andermaal voor de eindstrijd. Ditmaal werd Servië het slachtoffer van de Nederlandse scoringsdrift (4-1).

Om ook komende zomer door te stromen naar de eindstrijd moet Jong Oranje in Groep B minimaal tweede worden. Wint het ook de halve finale, dan staat op het 18 juni in de eindstrijd. Het toernooi om de Europese titel van landenteams onder 21 jaar begint op 5 juni.

Groep AIsraëlEngelandNoorwegenItalië

Groep BSpanjeNederlandRuslandDuitsland

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's