Jong Ajax pakt eerste periodetitel, NEC naar play-offs

Jong Ajax is vrijdag kampioen van de eerste periode in de Jupiler League geworden, waardoor NEC een ticket pakte voor play-offs om promotie/degradatie. De twee ploegen profiteerden van de uitglijder van koploper Fortuna Sittard bij De Graafschap.

FC Eindhoven - Jong Ajax 2-3
Jong Ajax greep door het puntenverlies van Fortuna de Bronzen Stier. De Amsterdammers hadden drie enorme mogelijkheden om bij rust al op voorsprong te staan, maar juist de thuisploeg ging met een 1-0 marge rusten. Mateo Cassierra verdiende al na vier minuten een penalty, maar schoot hem zelf naast.

Binnen het half uur dachten de beloften wel op voorsprong te komen, toen de Colombiaan en Ché Nunnely alleen op Ruud Swinkels afgingen na een knullig balverlies van Sebastiaan de Wilde. Cassierra tikte de bal naar Nunnely, maar die schoof raak in buitenspelpositie. Vijf minuten later raakte Nunnely ook nog eens de lat.

Eindhoven counterde vlak voor de pauze naar de openingsgoal. Mart Lieder tikte binnen na een fantastische pass van Tibo van de Velde en een lage voorzet van Elton Kabangu. Een kleine tien minuten na rust was het eindelijk wel raak voor de bezoekers. Dani de Wit stuitte eerst nog van dichtbij op de uitstekend keepende Ruud Swinkels, een minuut later kon de doelman zijn kopbal uit de vrije trap van Carel Eiting niet keren.

De Wit dacht in de 65ste minuut Ajax ook op 1-2 te zetten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Een kwartier voor tijd nam Eiting het heft in handen: de middenvelder schoot Ajax met een fraai geplaatste bal via binnenkant paal op de zo lang gezochte voorsprong. De Wit maakte nog zijn tweede van de avond, waarna Lieder ook met zijn tweede nog even de spanning terug bracht. Jong Ajax hield stand, waardoor de talenten, die niet kunnen deelnemen aan de play-offs, de eerste periodetitel van dit Jupiler League-seizoen pakken.

NEC - Jong FC Utrecht 3-1
Voor NEC was de opdracht duidelijk: winnen van Jong FC Utrecht en hopen op puntenverlies van Fortuna Sittard, dat vooraf een beter doelsaldo dan NEC kon overleggen. De Nijmegenaren kwamen na een kwartier zelf al op voorsprong. Sven Braken bekroonde een afgemeten lange bal van Frank Sturing.

Na een half uur was Mohamed Rayhi na een fraaie combinatie met de doelpuntenmaker al dicht bij de tweede NEC-treffer, maar die kwam twee minuten later op naam van Arnaut Groeneveld. De aanvaller mocht zomaar doorlopen aan de linkerkant en zette de thuisploeg op 2-0 met een streep. Braken en Gregor Breinburg lieten het beiden na om nog voor de onderbreking de 3-0 aan te tekenen.

Sven Braken en Arnaut Groeneveld vierden het doelpunt van laatstgenoemde.

In de tweede helft vond Jong FC Utrecht de aansluiting via een heerlijke treffer van Bilal Ould-Chikh, maar die werd onmiddellijk weggepoetst door een rake kopbal van Ted van de Pavert. Terwijl de voorsprong eenvoudig werd gekoesterd, miste Steeven Langil een enorme kans op de 4-1, maar de aanvaller schoof naast. De zege volstond voor een ticket voor de barrages om promotie naar de Eredivisie.

De Graafschap - Fortuna Sittard 2-0
Fortuna maakte vliegensvlug haar ambities duidelijk: Marco Ospitalieri kreeg al binnen twintig seconden een goede mogelijkheid na een één-twee met Finn Stokkers. Na zes minuten volgde een tweede kans, toen Djibril Dianessy op doelman Filip Bednarek stuitte na een fraaie actie. De Limburgse storm ging echter ook even snel liggen als dat ze was opgekomen.

De Graafschap had verreweg het meeste balbezit, terwijl Fortuna loerde op de counter. Maar juist in een van de schaarse tegenstoten van de Superboeren was het raak. Daryl van Mieghem nam de bal vlak na de middencirkel perfect mee en bleef kalm tegenover Bednarek. Wessel Dammers liet het voor rust na om in alle vrijheid de gelijkmaker binnen te koppen.

Er lukte niet veel bij de ploeg die voor aanvang van de laatste duels van de periode de beste papieren had. Fortuna was meer bezig met klagen bij de scheidsrechter dan het creëren van kansen om de achterstand ongedaan te maken. De tweede klap kwam in de 74ste minuut, toen Fabian Serrarens een uitstekend lopende aanval van De Graafschap afrondde. Het onherkenbare Fortuna kwam die treffer niet meer te boven, waardoor de Bronzen Stier uit de handen van de club uit Sittard glipte.

SC Cambuur - Jong PSV 0-1
In Leeuwarden stond er een mooi affiche op het programma dat niet meer van belang was voor de strijd om de periodetitel. Jong PSV, dat tot dusver een teleurstellend seizoen kent, ging op bezoek bij het eveneens dolende SC Cambuur.

Beide ploegen kregen één uitstekende mogelijkheid in de eerste helft. PSV-spits Donyell Malen dacht te scoren na een voorzet van Matthias Verreth, maar Erik Cummins stond in de weg. Aan de andere kon Yannick van Osch met moeite een hard afstandsschot van Jurjan Mannes parereren.

Tien minuten na de pauze was het wel raak: Laros Duarte ontving de bal op de zestien meter, kapte koel zijn tegenstander uit en schoot met links binnen.