Jeugdliefde dient Lampard volgende mokerslag toe bij Everton

Everton heeft een gifbeker die alsmaar dieper wordt. Zaterdag kreeg de ploeg tegen West Ham United de volgende opdoffer te verwerken. Met een 2-0 nederlaag zijn de degradatiezorgen op Goodison Park weer een stuk groter geworden. Brighton & Hove Albion pakte laat een punt tegen Leicester City bij het Premier League-basisdebuut van Jan Paul van Hecke.

West Ham United
2 - 0
Everton
Everton

Twee managers in actie tegen hun oude liefde. David Moyes beleefde zijn mooiste dagen in de dug-out als eindverantwoordelijke van Everton, Frank Lampard komt uit de vermaarde jeugdopleiding van de Hammers. Twee managers ook die allebei in de problemen zitten na een tot dusver buitengewoon teleurstellend seizoen in de Premier League.

De wedstrijd in het London Stadium begon na een fraai eerbetoon aan de recent overleden medevoorzitter David Gold. Jordan Pickford gaf een veeg teken van hoe de middag uit zou draaien, maar de Everton-doelman kwam in de openingsfase nog weg met gevaarlijke capriolen aan de bal in zijn eigen doelgebied. West Ham oogde ook nerveus, en de eerste kans was voor de bezoekers uit Liverpool. Yerry Mina nam de bal aan op zijn borst, maar schoot uit de draai niet zuiver in.

Pickford redde nog knap op een schot van Saed Benrahma, maar na een half uur was er geen redden mee aan. Een voorzet vanaf links werd iets van richting veranderd en Jarrod Bowen was er het snelst bij om van dichtbij voor 1-0 te zorgen. Het rook naar buitenspel, maar de VAR trok de lijnen en keurde de goal goed. Klap twee volgde vlak voor de thee. Michail Antonio kwam door en legde terug op Bowen, die weer scoorde. Twee goals voor de man die vader wordt van een tweeling, zo liet zijn partner deze week weten.

West Ham zakte na rust terug: Everton moest het spel maken. Daar slaagden The Toffees maar matig in: het leek er geen moment op dat er een comeback in zat. Sterker nog, een wereldredding van Pickford op een schot van Emerson voorkwam nog erger. Zo staat Everton voorlopig voorlaatste in de Premier League. Met wedstrijden tegen Arsenal en Liverpool ziet de nabije toekomst er ook niet hoopvol uit voor de blauwhemden, die Arnaut Danjuma binnenkort lijken te mogen begroeten. Manager Lampard moet voor zijn positie vrezen en de supporters van zijn eerste liefde herinnerden hem daar met plezier aan.

Leicester City
2 - 2
Brighton & Hove Albion

Brighton, met voormalig NAC Breda-man Jan Paul van Hecke maar zonder Joël Veltman en de aan Arsenal verkochte sterspeler Leandro Trossard, leek zijn smaakmaker voor rust niet te missen. Kaoru Mitoma, de man in vorm, sloeg na een klein half uur toe met een erg fraai doelpunt. De vleugelaanvaller kreeg de bal aan de linkerkant, dribbelde en draaide de bal van buiten het strafschopgebied in de verre hoek.

Nog voor rust kwam de ploeg van Brendan Rodgers gelijk. Niet met een mooi doelpunt, na flipperkasten voor het doel van Brighton schoot Marc Albrighton bij de tweede paal raak. Solly March kon Brighton na rust op voorsprong zetten, maar miste een gigantische kans. De rekening volgde enkele minuten later. Van Hecke stond bij een hoekschop niet op te letten, waardoor Harvey Barnes bij de tweede paal kon binnentikken.

The Seagulls, waar Van Hecke na een uur werd vervangen en Veltman al na een halfuur moest invallen door een blessure bij Adam Lallana, vlogen in de slotfase nog met een verdiend punt terug naar het zuiden. De pas achttienjarige Evan Ferguson ontpopte zich in het King Power Stadium tot supersub met een fraaie kopbal: 2-2.

AFC Bournemouth
1 - 1
Nottingham Forest

AFC Bournemouth heeft de ongelukkige serie van vier achtereenvolgende nederlagen in de Premier League tot een einde gebracht. Tegen Nottingham Forest werd een punt gesprokkeld in de strijd tegen degradatie. Binnen een half uur nam Bournemouth de leiding, Jaidon Anthony scoorde op aangeven van debutant Dango Ouattara. Sam Surridge maakte zeven minuten voor tijd gelijk voor Forest, op aangeven van Brennan Johnson.

Southampton
Southampton
0 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Southampton blijft hekkensluiter in de Premier League. Op eigen veld verloor de ploeg van Nathan Jones met 0-1 van Aston Villa. Het meest opmerkelijke moment in de wedstrijd was niet het doelpunt, maar de onderbreking van zo'n tien minuten vlak voor rust door een drone die boven het stadion vloog. Na die onderbreking én de rustpauze zorgde Ollie Watkins een kwartier voor tijd voor het enige doelpunt.