Jarenlange corruptie in Chinese voetbal leidt tot zware celstraffen

Reacties

De voormalige voorzitter van de Chinese voetbalbond Chen Xuyuan (67) is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het aannemen van steekpenningen. Dat melden Chinese media dinsdag.

Jarenlange corruptie in Chinese voetbal leidt tot zware celstraffen
© Pro Shots

De zware straf voor Chen is het resultaat van een onderzoek naar corruptie onder hoog aangeschreven voetbalofficials in China. In januari verscheen er een vierdelige documentaire op tv, waarin Chen toegaf dat hij de avond voor zijn aanstelling als voorzitter van de Chinese bond (CFA) twee tassen met geld had ontvangen van lokale voetbalofficials die 'voor hem wilden zorgen'.

Sinds president Xi Jinping aan de macht is, heeft de Chinese regering werk gemaakt van de strijd tegen corruptie in de sport. Inmiddels is bewezen dat Chen zich in verschillende functies bij de voetbalbond heeft verrijkt. In totaal zou het gaan om een bedrag van circa elf miljoen euro. Volgens de rechtbank heeft hij het Chinese voetbal op die manier grote schade berokkend.

Ook diverse andere oud-bestuurders van de CFA en de Chinese Super League zijn vervolgd voor corruptie en kregen dinsdag lange gevangenisstraffen, uiteenlopend van veertien tot acht jaar, tegen zich uitgesproken. De corruptie binnen de bond is volgens de buitenwacht een van de oorzaken van de slechte prestaties van de nationale ploeg van China, die blijft teleurstellen.

Sinds het WK in 2002 was China er niet meer bij op en mondiale eindronde, terwijl de finaleplaats op de Azië Cup in 2004 ook nooit navolging kreeg. Het aantrekken van topspelers uit Europa met enorme salarissen heeft ook niet tot het gewenste effect geleid. Inmiddels zijn de meesten van hen weer vertrokken en heeft Saoedi-Arabië die rol overgenomen.

Bekijk hier al onze video's
Meer China
Meer over China
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.